Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reprezentaciji BiH Sjeverna Irska prva prepreka na putu do Evropskog prvenstva

Preuzmite sliku

Statistika je na strani “Zmajeva” ali Sjeverna Irska se nada trećoj sreći. Mozzart nudi sjajnu kvotu za pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na stadionu Grbavica u Sarajevu igra prvu utakmicu polufinala baraža Lige nacija, za odlazak na Evropsko prvenstvo naredne godine. Kladionica MOZZART je pripremila kvote za sve utakmice kvalifikacija, a za pobjedu Zmajeva naročito dobru ponudu.

Ukoliko BiH savlada Sjevernu Irsku (Mozzart nudi kvotu 1.92), narednog mjeseca će u finalnom suretu ovog mini turnira, igrati protiv pobjednika iz meča Irska – Slovačka.

  • Sjeverna Irska nije nepoznanica za “Zmajeve”. Naime, upravo sa istim protivnikom BiH je odmjerila snage u grupi Lige nacije i oba puta je slavila, prvo u Belfastu, a zatim i na Grbavici.

    Naredna utakmica za razliku od predhodne dvije, za oba tima je najvažnija do sada, jer je ulog veliki, poraženi u ovom duelu neće putovati na Euro. Na eventualni poraz Zmajeva i pobjedu Sjeverne Irske, kladionica MOZZART ne gleda ni malo blagonaklono, pošto kvota za ovaj ishod iznosi čak 4.30.

    U ovom susretu reprezentaciju BiH će sa klupe voditi Dušan Bajević koji je na klupi zamjenio Roberta Prosinečkog. Prosinečki je sjajno vodio reprezentaciju u Ligi nacija, ali nije bio te sreće u kvalifikacijama pa je BiH u svojoj grupi završila tek na četvrtom mjestu, što je bio dovoljan razlog za rastanak sa hrvatskim stručnjakom. Kormilo reprezentacije je preuzeo dosta iskusniji Dušan Bajević koji se prihvatio teškog zadatka – odvesti BiH na Euro.

    Svoj debi na klupi reprezentacije Bajević je upisao prošlog mjeseca i to na „vrućem“ gostovanju kod velike Italije protiv koje su “Zmajevi” pokazali neko novo lice te u sjajnoj utakmici izvukli bod. Međutim, poraz od Poljske na domaćem terenu nekoliko dana kasnije, pokazao je određene slabosti u našem timu koje je Bajević sa saradnicima morao ispraviti do utakmice sa Sjevernom Irskom.

    Za razliku od predhodne dvije utakmice, Bajević će u četvrtak moći računati na Miralema Pjanića i Radeta Krunića, fudbalere Barcelone i Milana koji će itekako donijeti dodatni kvalitet i stabilnost veznom redu. Ali, to ne znači da Bajević nije imao razloga za brigu pred susret sa Sjevernim Ircima.

    Zbog povrede, selektor “Zmajeva” ne može računati na Ermina Bičakčića stopera njemačkog Hoffenheima, kao i Tonija Šunjića koji je nakon transfera u Kinu otpao zbog obaveznog karantina. Zbog povreda neće biti ni Koljića, Stevanovića i Ćivića, dok je zbog pozitivnog testa za Covid-19 otpao i Haris Duljević.

    Ipak, iako je lista igrača na koje Bajević ne može računati prilično dugačka, nije sve tako crno za selektora BiH. U ovaj baraž BiH će ući jača za dva nova reprezentativca, Anela Ahmedhodžića koji nastupa za Malme i Dennisa Hadžikadunića, fudbalera ruskog Rostova, obojica su svojevremeno činili stoperski par u mladoj reprezentaciji Švedske ali su se sada odlučili igrati za BiH.

    Zbroj golova na meču će biti najmanje 2 – kvota 1.42

    Pored toga, Dušan Bajević je u reprezentaciju vratio i iskusnog Ervina Zukanovića koji na startu sezone u Turskoj igra prilično dobro za ekipu Karagumruka.

    Nastupu u prvih 11 opravdano se može nadati i Siniša Saničanin fudbaler Vojvodine koji je u debiju protiv Italije pokazao da posjeduje kvalitet te da se u narednim godinama na njega može ozbiljno računati.

    U veznom redu koji je dugo godina bio najjače oružje “Zmajeva”, nema velikih problema. Mjesto u početnoj postavi rezervisano je za Miralema Pjanića, no, pitanje je ko će mu praviti društvo u sredini terena.

  • Gojko Cimirot nastupa redovno za svoj Standard i velike su šanse da će on zauzeti poziciju zadnjeg veznog. Tu su još i Rade Krunić, Amer Gojak te Amir Hadžiahmetović koji je posljednjim utakmicama pokazao da se na njega može računati.

    Kod Prosinečkog je Gojak igrao na poziciji lijevog krila, a odluči li se i Bajević na isto, dodatno mjesto u sredini treba tražiti između Krunića i Hadžiahmetovića. Na desnom krilu vjerovatno će svoju poziciju zauzeti Edin Višća fudbaler Istanbula, obzirom da je Miroslav Stevanović dolazak otkazao zbog povrede. Lijevo krilo je za sada nepoznanica, već smo pomenuli da bi na toj poziciji mogao zaigrati Gojak, ali tu je i Haris Hajradinović koji je odigrao solidnu rolu protiv Poljske, a ne treba zaboraviti ni Armina Hodžića kojeg je Bajević upravo na ovoj poziciji testirao protiv Italijana. Svoju priliku čeka i Benjamin Tatar koji je sjajnim utakmicama u dresu Sarajeva itekako zaslužio poziv.

    Edin Džeko će predvoditi BiH u napadu što je sasvim sigurno, a od napadača Bajević može računati na Prevljaka, Hodžića te Milana Đurića kojem je poziv upućen nakon povrede Elvira Koljića. Đurić se pokazao kao “džoker” u nekoliko bitnih utakmica za reprezentaciju BiH, a ima i odličnu statistiku u dresu sa državnim grbom, u 14 odigranih utakmica postigao je sedam golova.

    Mogao bi Đurić biti koristan Bajeviću upravo u momentima kada je prijeko potreban gol, korpulentni napadač svojom snagom i visinom može prilično namučiti svaku odbranu a samim tim i olakšati posao Edinu Džeki. Pogotovo kada se radi o čvrstoj ekipi kao što je Sjeverna Irska.

    BiH će postići najmanje 2 gola – kvota 2.25

    Reprezentacija Sjeverne Irske u Sarajevo ne dolazi u baš najboljem raspoloženju, nakon neuspjelih kvalifikacija, Sjeverni Irci ne mogu se pohvaliti najboljim startom u novoj sezoni Lige nacija.

    U prvom susretu odigrali su neriješeno protiv Rumunije (1-1), a zatim su na domaćem terenu pregaženi od Norveške se visokih 5-1. Sjeverna Irska je klasična „otočna“ ekipa čiji kostur tima čine igrači koji nastupaju u Engleskoj, pretežno u Championshipu i većinom se baziraju na mnogo trke i duge lopte, bez nekih velikih znalaca u sredini terena.

    Možemo konstatovati da ovakve ekipe stilom igre odgovaraju našoj selekciji koja u svojim redovima ima nekoliko uistinu tehnički potkovanih igrača. U prošlosti je BiH dva puta savladala upravo Sjevernu Irsku, osim toga slavili smo protiv Velsa u kvalifikacijama za Euro nakon kojih su Velšani došli do polufinala Evropskog prvenstva, prije toga BiH je remizirala sa istom ekipom te je još jednom slavila u prijateljskoj utakmici. Bilo je i poraza od ekipa sa otoka, a najbolniji je svakako onaj baražu za Euro 2016. protiv Irske.

    Najveća prijetnja Sjevernih Iraca za “Zmajeve” može biti Stjuart Dalas, bočni igrač Lidsa koji u reprezentaciji najčešće igra ofanzivnije i ordinira po desnom krilu.

    Bajevićevi izabranici svakako bi trebali obratiti pažnju i na Mekneira veznjaka Midlsbroa koji u reprezentaciji često bude u samom napadu. Jedno od zvučnijih imena je Evans, stoper engleskog Lestera dok mjesta u veznom redu najčeće zauzimaju Savil iz Midlsbroua te Dejvis iz škotskog Rendžersa, osim njih tu je i Gevin Vajt koji nastupa za ekipu Kardifa.

    Sjeverni Irci su u svojoj kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo zauzeli treće mjesto, a objektivno pored Njemačke i Nizozemske teško je bilo očekivati nešto više. Da se pak ne radi o bezazlenom timu pokazuje i rezultat iz kvalifikacija kada su protiv Nizozemske odigrali neriješeno (0-0), a od rezultata koje treba istaći je i njihova pobjeda na gostovanju kod Češke od 3-2, iako se radilo o prijateljskom susretu, ovaj rezultat itekako poziva na oprez.

    Može li iskusni i smireni Bajević probuditi „Zmajeve“ i odvesti ih po prvi puta u historiji na Evropsko prvenstvo?

    BiH će pobijediti na poluvremenu – kvota 2.85

    Reprezentacija BiH daleko je od onog tima koji je 2014. godine nastupao na Mundijalu u Brazilu. Od tada je prošlo dosta vremena, a reprezentacija je u međuvremenu promjenila tri selektora i propustila dva velika takmičenja. Sportska javnost je proteklih godina itekako bila razočarana nastupima „Zmajeva“ koji neosporno i dalje imaju kvalitet ali im nedostaje igra koja ih je nekad krasila.

    Za Edina Džeku Evropsko prvenstvo naredne godine moglo bi biti posljednja prilika da nastupi na još jednom velikom takmičenju i stoga mu ne treba veći motiv.

    Uzmemo li u obzir da Bajević osim Džeke raspolaže iskusnim igračima koji nastupaju u velikim evropskim klubovima poput Pjanića (Barcelona), Kolašinca (Arsenal), Krunića (Milan), pa i Višćom koji je godinama jedan od najboljih igrača u Turskoj, te nizom mladih igrača čije vrijeme tek dolazi poput Gojaka koji je kompletirao transfer u Torino, zatim Hadžiahmetovića, Ahmedhodžića, Hadžikadunića, Cipetića i drugih, onda možemo konstatovati da BiH ima spoj mladosti i iskustva sposobnog da se bori za nastup na velikom takmičenju.

    Bajević nema „čarobni štapić“ ali ima dovoljno iskustva i znanja da iz ovog tima pokuša izvući maksimum, a da li će to biti dovoljno za odlazak na Evropsko prvenstvo ostaje da vidimo.

    Pogledaj ukupnu ponudu kladionice MOZZART za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje