Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reprezentacija BiH uskoro jača za dva nova “Zmaja”

Preuzmite sliku

Nogometaš talijanskog prvoligaša Palerma Mato Jajalo (27) u budućnosti će nositi dres Bosne i Hercegovine, baš kao i Danijel Milićević, nogometaš koji je prošle sezone vodio Gent do prve titule prvaka Belgije.

Jajalo je zvanično obavijestio Nogometni savez Bosne i Hercegovine kako želi igrati za našu reprezentaciju, te će krovna kuća bh. nogometa u narednim danima pokrenuti potrebnu proceduru da prvotimac Palerma nastupi u dresu Bosne i Hercegovine.

Jajalo je nastupao za hrvatsku “A” reprezentaciju, ali nikada u zvaničnim mečevima, tako da još uvijek ima pravo igranja za Bosnu i Hercegovinu.

Igrao u Bundesligi i Seriji A – Reprezentacija.ba nezvanično saznaje kako procedura promjene sportskog državljanstva Jajala u FIFA-i ne bi trebala biti problem, obzirom da je ovaj nogometaš rođen u Bosni i Hercegovini, tačnije u Jajcu.

Jajalo je prošao sve hrvatske selekcije, za mladu reprezentaciju je igrao 21 puta i zabio četiri gola.

Ovaj zadnji vezni, u klupskoj karijeri igrao je za Slaven Belupo, Sienu, Keln, Sarajevo, Rijeku i danas Palermo. Za svoj aktuelni klub u ovoj sezoni Serije A je nastupio 18 puta.

Takođe i Danijel Milićević, nogometaš koji je prošle sezone vodio Gent do prve titule prvaka Belgije, a u ovoj nastavio blistati i u Ligi šampiona, u kojoj je njegov tim izborio plasman u osminu finala, igrat će za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine!

Nakon što je Nogometni savez BiH uz podršku medija pokrenuo akciju da Milićevića stavi na raspolaganje selektoru Mehmedu Baždareviću, 30-godišnji nogometaš rođen u Švicarskoj obavijestio je Savez da prihvata ponudu i da je spreman igrati za našu zemlju.

U narednom periodu, Milićević će našoj kući nogometa dostaviti izjavu koja će biti proslijeđena FIFA-i zajedno sa zahtjevom za promjenu sportskog državljanstva, nakon čega možemo očekivati da svjetska organizacija odobrio Danijelu da počne igrati za našu ekipu.

Milićević, koji je porijeklom iz Ugljevika, ali je rođen u Švicarskoj, ranije je nastupao za mlađe selekcije zemlje s Alpa, za koje je zabilježio 12 nastupa, piše sportavaz.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje