Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ramazan “kroji sudbinu” Liverpoola u finalu Lige prvaka: Salah i Mane u velikom problemu?

Preuzmite sliku

Najveći islamski blagdan mogao bi odigrati veliku ulogu u finalu Lige prvaka, u kojem se sastaju Real Madrid i Liverpool.

Dvojica najbržih i vjerovatno najvažnijih igrača Liverpoola, Sadio Mane i Mohamed Salah, mogli bi imati velikih problema na dan finala Lige prvaka, 26. maja u Kijevu. Liverpool je u srijedu preživio pakao Olimpica u Rimu, gdje je poražen od Rome 4:2, ali je zahvaljući 5:2 pobjedi u prvom dvoboju izborio finale protiv Real Madrida.

Naime, obojica su muslimani, a u periodu od 15. maja do 14. juna traje najveći islamski blagdan – Ramazan! Oni koji nisu upoznati s muslimanskim običajima, Ramazan je period u kojem vjernici od izlaska sunca pa sve do zalaska ne smiju ništa ni jesti ni piti. To se odnosi na sve prave vjernike, među kojima su spomenuti igrači Liverpoola.

To znači da na dan finala, kao i 11 prethodnih dana, Salah i Mane neće smijeti jesti ni piti tokom dana. Prema trenutnoj prognozi sunce će na dan finala u Kijevu izaći u 5 ujutro, a zaći taman oko početka finala – 20.45! Dobra vijest je ta što će obojica moći piti vodu za vrijeme utakmice, te i pojesti nešto u poluvremenu, ali praktički cijeli dan neće smjeti ništa staviti u usta… To bi mogao biti veliki problem za fizičku spremu ove dvojice igrača, koji se jako puno troše za vrijeme susreta.

Neće biti 100 posto spremni zbog prethodnih 11 dana režima, neće imati pravi obrok u sebi otprilike 15 sati prije utakmice, neće biti izdržljivi kao u dosadašnjem dijelu sezone kada su uništavali obrane svojim tempom, brzinom, pritiskom.

S druge pak strane Musliman je Karim Benzema, ali on već godinama ne prakticira, odnosno ne poštuje muslimanske blagdane…

Spomenuto finale igra se u subotu na Olimpijskom u Kijevu s početkom u 20.45. (Dnevnik.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,