Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rade Krunić: Zlatan mi često kaže da bi bio najbolji igrač naše reprezentacije

Preuzmite sliku

Naša fudbalska reprezentacija danas je čarter letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovala u Amsterdam, gdje sutra (18 sati) protiv Nizozemske igra petu utakmicu Lige nacija – grupa A. 

“Razumijem i navijače i javnost i sve, da nisu zadovoljni igrom, zalaganjem i svim ostalim, a na nama je da vratimo njihovo povjerenje. Mislim da to možemo napraviti pozitivnim rezultatom već u Amsterdamu. To bi bio pravi način da to uradimo”, rekao je za „Dnevni avaz“ naš reprezentativac iz slavnog Milana Rade Krunić.

Jesu li posljednji porazi pokvarili atmosferu u taboru „Zmajeva“? 

“Može se to reći, na neki način. Sigurno da ne može biti ista atmosfera kada ide dobro i kada ide loše, odnosno kad pobjeđujemo i ne uspijevamo da pobijedimo. Dobro, mislim da je posljednja utakmica poslužila svojoj svrsi, jer je bilo dosta debitanata. Takve utakmice nije ni lako igrati, čak su i najteže i za motivaciju, mada to nikada ne bi trebalo da bude izgovor za utakmice u državnom timu. Mislim da opet iz svega možemo izvući neke pouke, da nešto naučimo, te da to popravljamo u sljedećim mečevima.”

  • Navijači, odnosno svi ljubitelji fudbala u BiH i dijaspori su razočarani. Može li naš tim protiv jakih protivnika – Nizozemske i Italije, vratiti vjeru u bh. fudbal?

    “Naravno da možemo. Dosta puta smo pokazali da mi imamo te velike oscilacije u igri, iz meča u meč. Naprimjer, jednu utakmicu odigramo mnogo loše, a odmah sljedeću mnogo dobro. To je možda i naš najveći problem, što nemamo konstantnost. Kao da naša igra zavisi od protivnika, zavisi od motivacije, zavisi od svega, ne mogu to baš najbolje da objasnim. Ali, sigurno je da imamo i dobre igrače i dobru ekipu, to jeste sve preduslove da povratimo vjeru navijača. Ostaje na nama da to i uradimo na terenu, te tako dokažemo da smo s pravom ovdje, u reprezentaciji.”

    Kako objašnjavate činjenicu da naš tim igra bolje protiv kvalitetnijih, jačih protivnika? 

    “Pa da, to obični rade ekipe kojima fali – na neki način, motivacija. Ali, to u našem slučaju ne može da bude tačno, jer jednostavno, svaka utakmica u reprezentaciji mora da bude odigrana sa mnogo motivacije. Jednostavno, mora da bude bitna, bila to prijateljska ili kvalifikaciona utakmica. Nije bitno, uopšte. Svaka utakmica u reprezentaciji treba da bude kao finale.”

  • Ove sezone ste odigrali 11 utakmica za Milan, koji je lider Serije A. Jeste li zadovoljni formom?

    “Naravno. Od početka sezone nisam igrao samo u dvije utakmice, u posljednjoj i još jednoj u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ekipa je u sjajnom momentu, tako da što se tiče svega, i mene samog, veoma sam zadovoljan u Milanu. Naravno, pred nama je još puno utakmica. Ova pauza nam je dobro došla da konsolidujemo redove, da igrači koji nisu otišli u reprezentativne selekcije treniraju, a mi ostali da se vratimo u punoj formi i nastavimo tako gdje smo stali.”

    Je li rano pričati o povratku ili novoj tituli na San Siru?

    “Pa naravno da jeste, tek je prošlo sedam kola, a u Italiji ima previše dobrih ekipa i konkurenata. Da je sada polusezona, pa da smo mi prvi, tad bih možda i mogli pričati o tome. Naš neki cilj je Liga šampiona, da vratimo Milan na stari put slave. Vidjet ćemo, nadam se da ćemo bar u tome uspjeti. A titula bi bila šlag na tortu.”

  • Kako je dijeliti svlačionicu sa karizmatičnim Zlatanom Ibrahimovićem?

    “Pa nešto posebno, naravno. Sigurno da se to ne dešava svakom igraču. To je sigurno dobra stvar koja može danas-sutra da se prepričava. Inače, mnogo pitanja dobivam na tu temu. Šta da još kažem o Zlatanu, kao igrač svi znamo kakav je, manje-više. A to kako se predstavlja u medijima, na neki način jeste takav, na neki nije. Mislim da je on puka suprotnost na terenu i van njega. Na terenu je baš onakav kakav se predstavlja u medijima, a van terena je sasvim normalan dečko koji je odličan i kao lider ekipe i kao prijatelj jer pomaže mnogim mlađim igračima.”

    Koliko Zlatana interesuje naša reprezentacija? Razgovarate li o tome?

    “Naravno, pričamo. Kad se dotaknemo te teme obično priča kako bi on ovdje bio glavni igrač, kako bi svi samo njega gledali”, kroz smijeh kaže Krunić za Dnevni avaz i dodaje:

    “Tako najčešće komentariše tu temu, naravno, kada se šalimo. Ali, uvijek me pita o svemu kad se vratim s reprezentativnog okupljanja. Prošli put me pitao šta i kako je bilo protiv Irske. Sigurno da se interesuje.”

    Protiv Nizozemske i Italije treba nam pozitivan rezultat i za ostanak u trećem šeširu žrijeba Svjetskog prvenstva 2022?

    “Naravno, mislim da smo mi već pokazali da možemo igrati i sa jednom i sa drugom ekipom, ali baš kad smo ono pravi, kad smo ekipe, kada želimo tu pobjedu i sve ostalo. Treba nam da se malo konsolidujemo poslije posljednjeg poraza koji sigurno nije prava slika naše snage”, zaključio je Krunić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje