Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi golman Tuzla Cityja, Bakir Brajlović: Očekujem poziv da branim u mladoj reprezentaciji BiH

Preuzmite sliku

Mlađi tuzlanski premijerligaš Tuzla City najprijatnije je iznenađenje dosadašnjeg takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Nakon što su prošlu sezonu završili na šestom mjestu, Tuzlaci u ovoj imaju daleko veće ambicije, uključući borbu za titulu i pozicije koje vode u Evropu.

Ekipa trenera Husrefa Musemića na polovini sezone trenutno zauzima drugo mjesto na tabeli s 32 boda. Tuzlaci sedam bodova zaostaju za vodećim Zrinjskim (39), a isto toliko bodova bježe trećeplasiranom Sarajevu (25).  U 16 odigranih utakmica, ekipa Tuzla Cityja zablježila je devet pobjeda, pet remija i samo dva poraza.

Priliku da se približe Zrinjskom na samo četiri boda zaostatka, ekipa Tuzla Cityja će imati već 20. novembra  kada u derbiju 17. kola na Tušnju dočekuje Mostarce.

Na golu Tuzla Cityja u zadnjih nekoliko kola posebno se istakao Bakir Brajlović, koji je maksimalno iskoristio priliku koju mu je pružio trener Musemić.

Sa samo 19 godina najmlađi je golman u Premijer ligi BiH. U razgovoru za Fenu Brajlović naglašava da je “fenomenalan osjećaj što igra u elitnom bh. takmičenju”.

– Malo je nerealno, jer sam dobio nastup sa 18 godina, što me čini i najmlađim golmanom u historiji naše lige, koji je upisao nastup – kazao je Brajlović.

Redovima Tuzlaka talentovani golman priključio se prije 18 mjeseci prelaskom iz Željezničara.

Nogometni put počeo je već sa 7 godina, kada je odlučio da postane golman. Počeo je u Školi fudbala “Šampion Junior”, kasnije je prešao u “Igman” sa Ilidže, zatim u “Novi Grad”, pa u Željezničar. Nakon četiri provedene godine na Grbavici, prešao je redove sadašnjeg kluba.

– U Tuzla Cityju sam već godinu i po, došao sam kao junior, a trenirao sam s prvim timom. Trenutno sam prvotimac – govori Brajlović.

U desetak utakmica koliko je sakupio u redovima Tuzlaka skrenuo je pažnju na sebe sjajnim odbranama, uključujući i odbranjena dva penala.

– Prvu priliku sam dobio protiv Posušja prije desetak kola, a pravu šansu protiv Borca u Banja Luci, gdje sam dobro odradio svoj posao. Nakon toga sam ostao na golu u narednih pet-šest utakmica – kazao je Brajlović.

Zaostatak od sedam bodova za vodećim Zrinjskom, mladi golman ne vidi kao veliki hendikep u nastvaku borbe za titulu.

– Ništa nije izgubljeno, sljedeće kolo nam dolazi Zrinjski na Tušanj. S pobjedom prilazimo im na četiri boda, a tek je polusezona. Prerano je da se kaže da je neko nešto već osvojio ili izgubio – smatra Brajlović.

Iako Tuzla City djeluje pod ovim imenom tek od 2018. godine, klub je osnovan 1955. kao Sloga Simin Han. Brajlović navodi da klub i pored te činjenice ima svoje navijače, koji su sa uspjesima kluba sve brojniji, te da rivalitet Slobode i Tuzla Cityja postoji u gradu.

– Tuzla City ima navijača, ja sam se pozitivno iznenadio kad sam došao u klub. Tribina na Tušnju skoro pa bude popunjena. Kada usporedimo navijače Slobode i Tuzla Cityja, ima razlike ali nije drastična – kazao je Brajlović.

Trenera Tuzla Cityja Husrefa Musemića mnogi smatraju naboljim stručnjakom u BiH, a Brajlović dijeli to mišljenje.

– Šef Musemić je veliki autoritet. Izuzetno ga poštujem i cijenim. Volim njegov stav i pristup prema nama igračima. Mene drži ‘budnim’, na fokusu i koncentrisanim. On je tip trenera koji mi odgovara – navodi mladi golman.

Veliki talenat i dobra forma najbolja su preporuka da očekuje poziv da nastupi u dresu reprezentacije.

– San svakog mladog igrača je da igra za svoju državu u nekoj od reprezentacija Bosne i Hercegovine. Očekujem poziv da branim u mladoj reprezentciji U 21, jer tom uzrastu pripadam – kazao je Brajlović.

Pored želje da postane reprezentativac BiH, plan mu je “da se negdje proda u ligu petice, što za par godina nije nemoguće”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje