Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prve fudbalske korake napravio u Tuzli: U Estoniji se od reprezentacije oprašta Vedad Ibišević (VIDEO)

Preuzmite sliku

Vedad Ibišević večeras će u Estoniji odigrati svoju zadnju kvalifikacijsku utakmicu u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ibišević je svoje prve nogometne korake napravio u klubu Zmaj od Bosne iz Tuzle koji se tada takmičio u BH Premijer ligi.

Nakon odlaska u Švicarsku igrao je za omladinski pogon FC Badena, te za Saint Louis Billikens u SAD-u. U St. Louisu, Ibišević se dokazao kao jedan od igrača koji najviše obećavaju, i nakon samo jedne seniorske sezone 2002. godine je proglašen od strane Soccer America kao jedan od 25 najboljih novajlija. U srednjoj školi je igrao za Roosevelt High School. Vedad je također igrao za Busch Soccer Club ‘85, gdje mu je trener bio Mike Turner. Vedad je odlučio da koledž karijeru gradi na Saint Louis Univerzitetu. Brzo se dokazao već u prvoj godini, postižući 18 golova i 4 asistencije na 22 utakmice za Billikense, vodeći svoj tim na NCAA turnir. Za svoja postignuća, Ibišević je proglašen novajlijom godine, te izabran u All-American prvi tim. Tokom svojih koledž dana igrao je u Razvojnoj Ligi za St. Louis Strikerse i Chicago Fire Premier. Tokom polusezone, Vedad je pozvan u Evropu da igra za bosanskohercegovačka mladu U-21 reprezentaciju.

Na inicijativu Vahida Halilhodžića, Ibišević stiže u PSG, gdje nije dobio dovoljnu minutažu pa je potpisao ugovor sa Dijonom. U maju 2006. godine potpisao je ugovor sa Alemanniom Aachen, a godinu dana kasnije prelazi u Hoffenheim. Pet godina kasnije Ibišević karijeru nastavlja u Stuttgartu, a prije dvije godine je potpisao ugovor sa Herthom iz Berlina gdje je postao i kapiten ekipe.

Prije bosanskohercegovačke A selekcije igrao je za bosanskohercegovačka mladu U-21 reprezentaciju. Za A selekciju debitovao je 24. marta 2007. godine na kvalifikacionoj utakmici za Euro 2008. protiv reprezentacije Norveške. Svoj prvi gol u reprezentaciji postigao je protiv reprezentacije Grčke u Atini. Neki od značajnijih postignutih golova za reprezentaciju je pogodak za pobjedu reprezentacije BiH od 3:0 protiv Litvanije 16. oktobra 2012. u Zenici i godinu dana kasnije, 15. oktobra 2013. u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, u utakmici protiv iste reprezentacije u Kaunasu “Vedator” je postigao jedini gol za pobjedu od 0:1, čime je reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put u svojoj historiji došla do učešća na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Vedad Ibišević je dao i prvi historijski gol za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu protiv Argentine.

Večeras igra svoj 82. meč za reprezentaciju, a do sada je postigao 28 golova za najdraži dres. Najviše puta je pogađao protiv Lihtenštajna, čak šest, dok je postigao golove i Brazilu i Argentini. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje