Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva utakmica na Svjetskom prvenstvu igrat će se ”svemirskom loptom”

Preuzmite sliku

Prva utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Rusije i Saudijske Arabije u četvrtak na moskovskom Lužnikiju bit će odigrana takozvanom “svemirskom loptom.”

Utakmica će se igrati loptom koju su ranije na Međunarodnoj svemirskoj stanici koristili kosmonauti. Ruski kosmonaut Oleg Artemjev je loptu ponio sa sobom kada se u martu pridružio posadi Međunarodne svemirske stanice.

U videozapisu koji je objavila ruska državna agencija za istraživanje svemira Roskosmos Artemjev i njegov kolega Anton Škaplerov demonstrirali su svoje nogometne vještine kada su zaigrali nogomet u svemiru. Kosmonauti su se vratili na Zemlju 3. juna, noseći sa sobom i loptu.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igrat će se loptom Telstar 18, koja je kreirana po uzoru na prvu Adidas Telstar, loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Ime originalne lopte Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television”, s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji. Danas ikona, Telstar 1970. bila je napravljena s dodatnim crnim panelima da bi se lopta bolje istaknula na crno-bijelim televizijskim prijenosnicima, čime je zauvijek promijenjen dizajn nogometnih lopti.

Klasik je oživljen novim dizajnom panela s metalik printom i efektom grafičke teksture uz najmoderniju tehnologiju u proizvodnji lopte.

Prvi put u historiji u službenu nogometnu loptu Svjetskog prvenstva ugrađena je tehnologija NFC čipa, čime Telstar 18 postaje najinovativnija lopta ikada. Čip omogućava interakciju s loptom pomoću pametnog telefona, pri čemu korisnik dobiva pristup ekskluzivnom sadržaju i ličnim informacijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,