Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prosinečki o potencijalnim “zmajevima”: Nemojte potencirati neke igrače nakon tri utakmice

Preuzmite sliku

Selektor fudbalske reprezentacije BiH, Robert Prosinečki, u ponedjeljak 19. avgusta objavit će spisak igrača za predstojeće utakmice kvalifikacija za Euro 2020 protiv Lihtenštajna i Armenije, koje naš državni tim očekuju 5. i 8. septembra.

Prosinečki je u razgovoru za portal Reprezentacija.ba otkrio kako neće biti mnogo promjena na spisku i da će to biti gro igrača iz prethodne dvije utakmice.

– Vidjet ćemo još. Neki igrači nisu imali klub, nisu igrali. Imamo sedam dana, vidjet ćemo i za vikend ko je igrao, da li ima nekih povrijeđenih i slično. Manje više, to će biti gro igrača iz ove zadnje dvije utakmice protiv Finske i Italijev – govori na početku Prosinečki.

Lihtenštajn se čini kao idealna prilika da se probaju neki igrači koji do sada nisu igrali ili nisu imali šansu da se dokažu, no, Prosinečki ipak neće puno eksperimentisati, uzimajući u obzir važnost utakmice.

– Nećemo puno testirati sigurno, s obzirom da nam je sad svaka utakmica važna i značajna. Bit će nekih promjena, ali uglavnom nećemo previše probavati, jer vrlo brzo poslije toga imamo Armeniju, koja je pobijedila Grčku u gostima i to neće biti nimalo lagana utakmica. Morat ćemo dati sve od sebe da bi pobijedili, pogotovo sada poslije Finske i tog poraza. Sigurno da nam je sad svaka utakmica važna da bi se plasirali na Euro. Moramo sve pobijediti. Normalno da to neće biti nimalo lako, ali mislim da mi to možemo – dodao je selektor.

Luka Menalo i Zvonimir Kožulj su neki od igrača koji se u posljednje vrijeme nameću sjajnim igrama. Selektor im po svemu sudeći sada ipak neće ukazati šansu.

– Ma, Menalo je tek počeo igrati. Čovjek odigrao dvije utakmice i odmah se treba zvati. On je već bio kod mene, dobro ga poznajem. Godinu dana skoro da nije ni igrao. Meni je drago da oni sad igraju dobro, i taj Kožulj, kojeg znam još iz Hajduka. Nemojte samo potencirati neke igrače nakon tri utakmice – govori Prosinečki i nastavlja:

– Kažem vam, vidjet ću još. Sigurno da tu ima nekih igrača koje ćemo mijenjati, neki koji u ovom trenutku ne igraju, a bili su u reprezentaciji, kao npr. Gojak. Ali to nije razlog da on ne budu tu. Bešić do jučer praktički nije imao klub. Neki su promijenili na bolje kao Krunić i Duljević. Uglavnom, gro igrača će biti na spisku, jer vjerujem da je to najbolje što BiH ima.

Selektor je upitan da li postoji neko iz Premijer lige BiH da mu je interesantan i ko bi se mogao naći na spisku. Sulejman Krpić je recimo prošle sezone bio prvi strijelac, a i u novoj sezoni je također. Da li je to samo po sebi dovoljno za poziv?

– Igrači iz Premijer lige BiH do sada nisu puno igrali, to nije bio slučaj ni ranije kako znam. Kod mene igraju oni igrači koji mene zanimaju, a bilo ih je i iz Premijer lige BiH. Tu su Todorović, Sarić, Lončar… Bilo je dosta igrača koji su dobili šansu. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da su tu ovi igrači koji su do sada bili tu, da se stisnemo i počnemo igrati kako smo igrali sve vrijeme kroz Ligu nacija. Treba nam jedna podrška u ove dvije utakmice, koje svi vjerujemo da ćemo dobiti. Onda dolazi taj deseti mjesec, gdje ćemo igrati sa Fincima i Grcima i gdje mislim da će biti ključno. Te utakmice će odlučivati kvalifikacije – rekao je Prosinečki.

Zanimalo nas je kako i na koji način planira postići to da reprezentacija uvijek igra kao u prethodnom meču protiv Italije, ili prvih 20 minuta protiv Grčke.

– Teško je sad to reći. Mi opet imamo jedan problem gdje smo samo dva dana zajedno. Okupljamo se tek 2. septembra, radi liga i svih igrača koji trebaju stići, a već 5. imamo utakmicu. Igrači moraju doći motivisani, moraju dati sve od sebe. Probat ćemo neke osvježiti. Naći ćemo neki balans. Imamo sad ipak jednu lakšu utakmicu protiv Lihtenštajna, gdje ćemo imati malo vremena i uigrati sve za Armeniju. Kao što sam rekao, ta utakmica neće biti lagana, jer oni vide sad svoju šansu, pogotovo poslije pobjede nad Grčkom – kaže za kraj Prosinečki. (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje