Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prosinečki ima jedno glavno pitanje – koga na desnog beka?

Preuzmite sliku

Na službenom debiju na kormilu BiH Robert Prosinečki našao se sa najvećom noćnom morom selektora – povredama igrača. Ali ni tu nije bio kraj problemima.

Nakon što su zbog povreda otpali Kolašinac, Bičakčić i Vranješ, Prosinečki se suočio sa još jednim udarcem – suspenzijom Todorovića za koju je praktično saznao dan prije utakmice i zbog koje je u problemima da nađe optimalno rješenje na poziciji desnog beka, jer prave alternative za Todorovića u ovom trenutku nemamo.

Na Sjevernu Irsku praktično idemo sa samo dva potpuno spremna defanzivca – Zukanovićem i Šunjićem. Tu su i Nastić koji je rovit i od početka sezone ima problema sa povredom, te Čivić koji je također došao na okupljanje sa povredom, a uz to još ove sezone ne igra u svojoj Sparti. Obojica su lijevi bekovi.

Prosinečki je ljetos komentarišući Svjetsko prvenstvo u Rusiji rekao kako je bolje “imati lošeg lijevog beka na lijevom beku, nego dobrog stopera na lijevom beku”, a nažalost upravo će izgleda protiv Sjeverne Irske morati uraditi ono što najmanje voli – postaviti nekog od veznih igrača na neprirodnu poziciju desnog beka.

Dva glavna kandidata su Cimirot i Bešić. Cimirot je igrao tu poziciju u mladoj reprezentaciji kod Vlade Jagodića, a Bešić je do poziva na Svjetsko prvenstvo 2014. godine došao upravo dok je u Ferencvarošu igrao desnog beka. U slučaju da jedan od ovih veznih ode na desnog beka, svoje mjesto u sredini terena vjerovatno bi zauzeo Sarić. Možda i Krunić, koji je također nakratko kod Mehmeda Baždarevića zaigrao na desnom beku pa osim za vezni red i on kandiduje za poziciju desnog beka.

Kako god, svaka ovakva varijacija donijeće slabljenje početnih zamisli o sredini naše reprezentacije koja kod Roberta Prosinečkog predstavlja definitivno glavnu polugu ekipe, no ne sumnjamo da će i uz sve probleme naši selektor i igrači iz raspoloživog kapaciteta izvući maksimum.

Prosinečki vremena za razmišljanje previše i nema jer utakmica protiv Sjeverne Irske počinje u 15 sati. (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje