Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prosinečki: Dok igra Džeko BiH može opet otići na veliko takmičenje

Preuzmite sliku

Robert Prosinečki (53) komentarisao je za Mondo šanse Hrvatske i Srbije u Kataru, ali nije mogao da se ne dotakne reprezentacije Bosne i Hercegovine koju je vodio od 2018. do 2019. godine.

Prosinečki smatra da je vidljiv napredak kod Zmajeva koji su bili u krizi još od kraja njegovog mandata. Nakon što je, kao i Petev osvojio svoju grupu u Ligi Nacija, Prosinečki je imao zdravstvenih problema nakon čega su kola krenula nizbrdo z Zmajeve.

“Svaka utakmica bh. reprezentacije je važna, osvojena je B grupa Lige nacija. Isto kao i ja kad sam bio selektor. Mislim da nije lako, pratim svaku utakmicu, dobro su izgledali što je bilo vrlo bitno za razliku od nekih ranijih mečeva. Bitna karika za BiH je Edin Džeko, dok on bude igrao, to je sve drugačije. On je vođa ne samo po kvalitetu, da ne govorimo koliko znači. Dok je Džeke, BiH ima šansu za odlazak na veliko takmičenje. A poslije njega, morat će da dođe neko novi”,” zaključio je Prosinečki u razgovoru za Mondo.

  • O šansama Hrvatske da ponovi rezultat iz Rusije 2018. godine kaže:

    “Vrlo teško može ponoviti drugo mjesto, ali Hrvatska ima dobru reprezentaciju, mogu reći solidnu ekipu sa dobrim, mlađim igračima”, rekao je Prosinečki za “Mondo”.”

    Srbija će biti druga iza Brazila – bez problema su savladali Portugal, Norvešku sa Hallandom, Piksi je sve posložio.

    “Srbija je dugo imala problema, nije uspijevala da se kvalifikuje na velika takmičenja, a i kad bi to uspjela nije prolazila prvi krug. Mislim da je Piksi napravio dobru atmosferu, ulio je ekipi samopouzdanje da su dobra reprezentacija. I dosad su pojedinačno bili dobri, a sada i kolektivno. Piksi je to donio, biće im teško, ali vjerujem da će biti drugi u grupi iza Brazila, koji je po meni prvi favorit za titulu šampiona. Generalno, mislim da mogu biti jako dobri. Pojedinačno su jako dobri, selektor im je dao drskost kakav je i on bio kao igrač i tako da sad izgledaju jako, jako dobro. Manje-više isto kao i Hrvatska nakon eventualnog prolaska grupe. Srbija je pobijedila u Portugalu, pa nedavno bez problema Norvešku sa jednim Erlingom Halandom u Ligi nacija. To je jedna sasvim druga reprezentacija nego prije kada su imali dobre pojedince, ali nikad dobar kolektiv. Piski je to sve posložio i izgledaju jako dobro. Sve je moguće” zaključio je Prosinečki.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje