Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prosinečki: Da li smo treći ili peti to je nebitno, najvažnije da se sada promijeni nešto

Preuzmite sliku

Italijani su tako ostvarili devetu pobjedu i zadržali maksimalan učinak, dok se reprezentacija BiH porazom oprostila od domaćih navijača i bez ikakvih šansi za plasman dočekuje posljednji meč u kvalifikacijama protiv Lihtenštajna

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 9. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine pred oko 10.000 gledalaca na zeničkom Stadionu Bilino polju od lidera grupe J, selekcije Italije rezultatom 0:3 (0:2).

Italijani su tako ostvarili devetu pobjedu i zadržali maksimalan učinak, dok se reprezentacija BiH porazom oprostila od domaćih navijača i bez ikakvih šansi za plasman dočekuje posljednji meč u kvalifikacijama protiv Lihtenštajna.

Nakon utakmice obratio se i selektor Robert Prosinečki.

– Sigurno nakon 0:3, nemam šta reći. Italiji trebamo čestitati. Mi smo imali neke prilike ali ih nismo uspjeli iskoristiti. Sve u svemu nije dobro. Najvažnije da se se sada promijeni nešto. Vidjet ćemo se još šta će se desiti u utakmici s Lihtenštajnom. Protiv Lihtenštajna će igrati oni koji su igrali malo ili nimalo. Imamo problema, jer smo dva zicera promašili. Ovo večeras nije bila prava Bosna, odigrali smo ne loše, nego ne dovoljno dobro protiv jakog protivnika. Italija je dobra reprezentacija, mlada, poletna i svima će biti opasna na Evropskom prvenstvu. Ja optimistično gledam prema naprijed – rekao je Prosinečki, te dodao:

– Da li smo treći ili peti to je nebitno. Moramo se odmoriti, vidjećemo koji je protivnik, igramo kući, pa ćemo vidjeti šta će se desiti. Igramo protiv Lihtenštajna, pa ćemo vidjeti dalje. Razmišljamo da stavimo skoro sve igrače koji su igrali malo ili nimalo.

Zatim je hrvatski stručnjak govorio i o baražu za plasman na Evropsko prvenstvo koji naš nacionalni tim očekuje u martu sljedeće godine.

– Igramo kući, vidjećemo protivnike koje su to ekipe koje bi u martu mogle igrati sa nama. Poslije ovakvih rezultata se vidi da imamo problem. Nismo najbolji, ali isto tako mislim da nismo imali sreće. Sve u svemu nije bila prava BiH, odigrali smo nelošu utakmicu protiv velikog protivnika, ali ne dovoljno dobru, istakao je Prosinečki, te zatim zaključio za kraj.

– Teško mi je reći, ali tako je statistički. Da smo završavali samo prva poluvremena, bili bismo u vrhu. Italija je dobra reprezentacija, mlada koja je poletna i koja će biti svima jako opasan rival na EURO-u. Imaju širinu, a mi moramo optimistički gledati ka dalje.

BiH će priliku za plasman na EURO 2020 tražiti kroz baraž u martu naredne godine, a Italija je trijumfom u Zenici, pod vodstvom Roberta Mancinija ostvarila 10. uzastopnu pobjedu te oborila 80 godina star rekord. Devet uzastopnih pobjeda ta selekcija ostvarila je u periodu 1938.-1939. godine, kada ih je vodio selektor Vittorio Pozzo. (Sport1.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje