Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Procurio plan za novu Ligu prvaka: Evo kako bi mogla izgledati od 2024. godine

Preuzmite sliku

Veliko je pitanje kako će izgledati Liga prvaka u bližoj budućnosti.

Pitanje je to koje muči mnoge nogometne fanove, ali i većinu europskih klubova izvan tzv. elite koja se već godinama pokušava distancirati od malih i napraviti takmičenje po svojoj mjeri.

Želi se oformiti sistem kojem će bogati igrati samo s bogatima kako bi se njihova zarada još povećala.

Sedmicama cure informacije vezane za promjenu formata elitnog takmičenja od sezone 2023./24., sve glasnije se govori o tome i u javnosti, ali čelnici UEFA-e zasad šute i  takve priče nazivaju špekulacijama, odnosno idejama koje im se nude sa strane, ali koje treba dodatno raspraviti.

Posljednji se s provjerenim informacijama javio Associated Press koji je došao u posjed određenih planova Udruženja europskih klubova (UEC), a sve je to prenio ugledni New York Times u četvrtak kasno navečer.

Uvodi se poluzatvoreni sistem takmičenja samo za najbogatije

Jedan od glavnih planova za restrukturiranje Lige prvaka koji će se naći pred čelnicima UEFA-e podrazumijeva poluzatvoreni sistem takmičenja u kojem bi 24 elitne ekipe imale praktično zagarantovano sudjelovanje, bez obzira na plasman u domaćim ligama.

Četiri ekipe bi u to društvo dolazile kroz Evropa ligu, dakle sudionici polufinala tog takmičenja, dok bi samo četiri preostala mjesta bila namijenjena za kvalifikante. U prijevodu, za cijelu istočnu Evropu i još neke manje atraktivne lige zapadne Evrope.

Novi sistem Lige prvaka od sadašnjeg bi se razlikovao u dosta stvari. Klubovi ne bi bili podijeljeni u osam grupa, već u četiri po osam ekipa, čime bi zasad bili zadovoljeni apetiti bogatih za većim brojem utakmica s najjačima ili sebi ravnima.

To bi se moglo bolje naplatiti i od onih koji te utakmice prenose, u čemu je i suština te promjene.

Takav sistem podrazumijeva da bi u nokaut fazu išla četiri najbolja kluba iz svake skupine, dok bi svi ostali razigravali za opstanak. Ispadanja bi bilo, ali bi ono bilo kontrolisano. Odnosno, sastav lige se ne bi mogao mijenjati u velikoj mjeri.

Detalji još nisu u potpunosti razrađeni, ali…

U planu i treći rang elitnog evropskog takmičenja za klubove s naših prostora

Još od ranije postoji prijedlog o drugom i trećem rangu evropskog takmičenja. Drugi bi također brojao 32 kluba – to je sadašnja Evropa liga – i među njima bi se, kao što je navedeno, svake godine tražila četiri nova sudionika Lige prvaka. U tu Ligu bi četiri najslabije ekipe iz Lige prvaka i ispadala. Taj treći rang brojao bi 64 kluba i okupljao bi one siromašnije, među koje bi izvjesno spadali i klubovi s naših prostora.

Kako bi se iz te lige napredovalo do Evropa lige, još nije jasno definisano.

Ova ideja naišla je, naravno, na podršku najvećeg broja bogatih klubova, ali ona ima i vrlo snažne protivnike. Suprotstavljaju joj se čelnici Premiershipa i španske La Lige jer smatraju da će nacionalna prvenstva tako izgubiti na važnosti.

“Ništa nije odlučeno, sve su to ideje i zamisli”

O svemu se danas službeno očitovao i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin nakon sastanka s predstavnicima evropskih liga. Slovenac je istakao da odluka još nije donesena uprkos medijskim napisima.

“Treba upamtiti, ništa još nije odlučeno uprkos tome što mediji pišu. Sve su to samo ideje i zamisli”, kazao je Čeferin. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,