Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Procurio dokument iz katalonskog kluba: Evo zbog čega Barceloni toliko odgovara Miralem Pjanić

Proteklih dana španski, a naročito katalonski mediji, sa velikom sigurnošću tvrde da će Miralem Pjanić biti novi igrač Blaugrane. Ta vijest izazvala je pomiješane reakcije navijača Barcelone na društvenim mrežama, prenosi N1.

Mnogi od njih ne vide zbog čega se Barcelona odlučila na zamjenu Pjanić – Arthur Melo, prvenstveno zbog razlike u godinama (23 Melo, 30 Pjanić op. a.), ali pojašnjenje dolazi u vidu procurjelog internog dokumenta koji je kružio među Barceloninim članovima uprave.

Španski list AS došao imao je uvid u taj dokument, a u njemu jasno stoji da je prioritet uprave u ovom trenutku dovesti iskusnog igrača i dati mu prioritet nad mladosti.

“Naš način igre zahtijeva dovođenje iskusnijih igrača, a ne samo mlađih. Iskusan igrač će se lakše adaptirati na situaciju u klubu i biti na vrhuncu forme od trenutka kada potpiše za klub”, stoji između ostalog u internom dokumentu.

Takvu preporuku prati serija podataka i tabela koji pokazuju da iskusniji igrači bolje odgovaraju na zahtjeve Barcelone u trenutku kada se odluče potpisati za Barcelonu.

“Procenat dodavanja je bolji za 3-5 posto kod iskusnijih igrača, naspram grupe koju čine igraći 16-29 godina, a uigravanje sa ostatkom ekipe se također pokazalo lakšim”, stoji u dokumentu.

Zaključak španskog Asa je da Barcelona mijenja strategiju formiranja tima i u ovom trenutku traži idealan balans mladosti i iskustva, a Miralem Pjanić, kao fudbaler u najboljim fudbalskim godinama, u ovom trenutku mogao bi Barceloni pružiti i energiju mlađeg, kao i iskustvo starijeg fudbalera. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje