Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prije tačno 11 godina, BiH je izgubila najvećeg sportistu i čovjeka – Mirzu Delibašića

Mirza
Preuzmite sliku

Mirza Delibašić je rođen 9 januara 1954 godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968 godine, kada je postao pionirski prvak BIH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi, da bi 1972 godine, prešao u Bosnu.

MirzaZa studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao oko 14 hiljada koševa. Bio je prvak Jugoslavije 1978 i 1980 godine, klupski prvak Evrope sa Bosnom 1979. A sa reprezentacijom bivše države, osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta bio je šampion Starog kontinenta, prvak svijeta 1978 i Olimpijski pobjednik dvije godine kasnije. Za najboljeg košarkaša Jugoslavije, proglašen je 1980 godine. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu BiH, a 2000 je proglašen sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Vjeran Bih ostao je i u toku opsade Sarajeva, odbivši poziv rukovodstva Reala da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo sa ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze” svojevremeno, rekao je njegov učitelj i vizionar šampionske generacije Bosne, Bogdan Tanjević. Smrt je Mirzu Delibašića zatekla na mjestu direktora KK Bosna”.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić”, kao i jedna od ulica u Tuzli.

Tuzlanski.ba / RTV 7

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: