Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije godinu dana napustio nas je legendarni Ivica Osim

Preuzmite sliku

Na današnji dan 2022. godine u 80. godini života preminuo je Ivica Osim, legenda jugoslovenskog i bh. fudbala.

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu FK Željezničar iz Sarajeva. Za prvi tim Željezničara debitovao je 1959. godine. Zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio je nadimak “Strauss sa Grbavice” i brzo postao miljenik publike.

Nakon devet godina provedenih u FK Željezničar, u decembru 1968. godine prelazi u holandski FC Zwolle, a igrao je i za francuske klubove Starsbourg, Sedan, Valenciennes. Potom se vratio u Strasbourg, gdje ostaje sve do 1978. godine i kraja igračke karijere. Bio je član mlade U21 reprezentacije SFR Jugoslavije, potom A reprezentacije za koju je u 16 utakmica postigao osam golova.

Bogatu trenersku karijeru započeo je na klupi Željezničara 1978. godine, a trenirao je reprezentaciju SFR Jugoslavije, Partizan, Panathinaikos, Sturm Graz, JEF United te selekciju Japana

Za vrijeme boravka u Japanu stekao je veliku popularnost među Japancima. Godine 2005. u Japanu je izašla knjiga pod nazivom “Riječi Osima” u kojoj su bili napisani citati Ivice Osima. Knjiga je prodata u više od 400.000 primjeraka i bila je bestseller u Japanu. Također se 2009. godine našao na omotu videoigre “J-League Pro Soccer Club o Tsukurou! 6 Pride of J” japanske kompanije SEGA. Godinu kasnije komentirao je utakmice Svjetskog prvenstva iz Južnoafričke Republike za područje Japana za televizijsku korporaciju SKY.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,