Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Premijerligaši iz Federacije državi duguju 11.447.000 KM

premijer-ligaSP
Preuzmite sliku

U Poreznoj upravi Federacije BiH jučer je održan sastanak direktora i pomoćnika direktora Porezne uprave FBiH sa predstavnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i predstavnicima sportskih klubova Premijer lige BiH iz Federacije BiH na kojem je razgovarano na temu dugovanja po osnovu neizmirenih javnih prihoda.

\"premijer-ligaSP\"Sastanak je organizovan na inicijativu Ivice Osima predsjednika Komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH zbog izmirenja duga po osnovu javnih prihoda što je uslov za dobijanje licence klubova za UEFA –ina takmičenja u sezoni 2012/2013. godina.

Na sastanku je istaknuto da se kao obveznici plaćanja poreza i doprinosa sportski klubovi suočavaju sa problemom nemogućnosti plaćanja javnih i drugih prihoda koje je u redovnim kontrolama utvrdila Porezna uprava FBiH i da ukupna dugovanja po osnovu javnih prihoda fudbalskih/nogometnih klubova sa zateznim kamatama iznose 11.447.440,66 KM.

Konstatovano je da je problem neizmirenih dugovanja sportskih klubova prisutan već duži niz godina i poznat javnosti, ali da se o njemu govori tek onda kada se izmirenje dugova pojavi kao uslov za dobivanje licence od UEFA-e.

Zaključeno je da je neophodno da se u rješavanje ovog problema uključi Vlada Federacije BiH odnosno resorna ministarstva koja bi se sistemski riješio problem dugovanja sportskih klubova.

Dogovreno je da u skladu sa zakonskim mogućnostima fudbalski/nogometni klubovi pojedinačno podnesu molbu za zaključenje sporazuma o odgođenom plaćanju duga na 6 mjeseci.

U tom periodu se očekuje donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate koji će olakšati izmirenje duga ukoliko porezni obveznici izmire glavnicu duga, jer bi se u tom slučaju otpisala zatezna kamata koja kod pojedinih sportskih klubova prelazi iznos glavnice duga.

Ako bi se usvojio spomenuti Zakon klubovi iz F BiH dugovali bi državi: FK Željezničar 820.000 KM (dug sa kamatama 1.330.000), FK Sarajevo 9\"poreznaSP\"50.000 KM (1.298.000), FK Olimpic 248.000 KM (306.000), NK Čelik 1.684.000 KM (4.132.000), FK Sloboda 1.714.000 KM (3.864.000), NK Zvijezda 23.000 KM (83.000), HŠK Zrinjski 144.000 KM (287.000), FK Velež 80.000 KM (145.000).

Predstavnici Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH kao i predstavnici sportskih klubova izrazili su zahvalnost Poreznoj upravi FBiH na razumjevanju koje im se ukazuje duži niz godina s obzirom na ulogu i značaj sporta u društvu.

Podsjećamo da je upostupku naplate dužnih javnih prihoda Porezna uprava FBiH i do sada poduzimala sve mjere i radnje propisane Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate i sa fudbalskim/nogometnim klubovima zaključivala sporazume o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate koje oni nisu poštivali zbog čega su isti prestali da važe.

U 2012. godini sporazume o plaćanju duga na 36 rata zaključili su FK \”Velež\” i HŠK \”Zrinjski\” koji za sada redovno izmiruju svoje obaveze. Jedino NK \”Široki Brijeg\” nema dugovanja po osnovu poreza i doprinosa.

Sastanku su prisustvovali ispred Porezne uprave Federacije BiH direktor Midhat Arifović i pomoćnici direktora Jasminka Mehović, Zinaida Elezović sa saradnicima, a ispred Nogometnog Saveza BiH Ivica Osim i Jasmin Baković, te predstavnici sportskih klubova Premijer lige BiH.

Izvor: ekapija.ba / Tuzlanski.ba

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: