Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Slobode o razlozima zašto je Prvostepena komisija NS/FS BiH odbila Zahtjev za licenciranje Kluba

Preuzmite sliku

Na današnjoj konferenciji za medije prisutnim novinarima obratio se Senad Mujkanović, predsjednik Upravnog odbora FK Sloboda Tuzla iskoristivši priliku da javnost upozna o razlozima zašto je Prvostepena komisija NS/FS BiH odbila Zahtjev za licenciranje Kluba za narednu takmičarsku sezonu te koje pravne poteze će napraviti Uprava kluba.

Predsjednik Slobode naglasio je da je Uprava kluba protekli period aktivno radila na prikupljanju dokumentacije i aplikaciji na dobijanju licence za takmičenje, ali da je u konačnici Prvostepena komisija NS/FS BiH odbila Zahtjev za licenciranje.

Prema očitovanju Nogometnog saveza, kompletna dokumentacija u aplikaciji za izdavanje licence za narednu takmičarsku sezonu moraju biti zaključna sa 31. martom tekuće godine, a predsjednik Mujkanović je pojasnio da je Zahtjev za licenciranje odbijen zbog kašnjena potpisivanja Sporazuma o reprogramu duga prema Poreznoj upravi FBiH koji je potpisan početkom aprila 2017. Naime, Klub je 14.03. 2017. godine predao Zahtjev za reprogram duga, ali zbog dugotrajne procedure Sporzum o reprogramu duga potpisan je 5. aprila 2017. godine što je Prvostepena komisija ocijenila kao problem i iskoristila kao razlog da odbije Zahtjev za licenciranje u UEFA-inim takmičenjima.

-Mi pripremamo zahtjev prema Poreskoj upravi FBiH u cilju izdavanja dokumenta kojim se potvrđuje da klub ne može uticati na vrijeme izrade, formiranje i datum potpisivanja reprograma, ali i da nam izdaju dokument koji potvrđuje da smo Zahtjev predali 14.03.2017. godine što bi trebalo biti dovoljno da opravdamo taj dio osporavanja licence, pojasnio je Mujkanović koji je naglasio da se ovaj problem ne odnosi za proces dobijanja licence za BH Telecom Premijer ligu.

Dobijane licence za takmičenje u Premijer ligi kao i za UEFA-ina klupska takmičenja osporava dopis četiri fudbalera: Ivana Kostića, Ivana Fatića, Miljana Govedarice i Damira Mehdića prema NS BiH kojim oni potražuju dugovanja od Slobode.

-To nije spor, nije utuženo, niti smo mi bili obaviješteni o tome i mi doslovno nismo znali da imaju ti predmeti u Nogometnom savezu, a o njima smo saznali od revizora kada smo započeli proces licenciranja, pojasnio je predsjednik UO Senad Mujkanović.

Nakon odbijanja Zahtjeva za izdavanje licence, Klub je preko pravnog zastupnika, advokata Dine Kikanovića zbog činjenice da Nogometni savez nije donio odluku kojom nalaže da FK Sloboda Tuzla mora isplatiti dug prema nekom od igrača održao sastanak sa članovima NS/FS BiH prilikom čega se zaključilo da se u jednoj prijavi napravio propust te da je Savez spreman odustati od dopisa Miljana Govedarice.

-Prvostepena komisija Nogometnog saveza BiH navela je tri razloga zbog odbijanja licence za takmičenje u Premijer ligi i UEFA-inim takmičenjima, a prvi razlog je neizmirivanje obaveza prema uposlenicima, drugi razlog dug prema društvenim poreznim vlastima a treći razlog je zbog ne dostavljanja informacije u budućem poslovanju FK Sloboda Tuzla. Obavijest Nogometnom savezu dostavila su četiri igrača, a ta je obavijest u vidu potraživanja od FK Sloboda Tuzla koja nisu zasnovana na pravosnažnoj presudi već čisto na obavijesti. Ta obavijest predstavlja interni sporazum fudbalera i FK Sloboda Tuzla, a sporazum ne može biti izvršna isprava nego samo jedan dokaz u procesu dokazivanja, pojasnio je Dino Kikanović, pravni predstavnik FK Sloboda Tuzla.

Nogometni savez TK donio je odluku da je sporazum između FK Sloboda Tuzla i Miljana Govedarice neosnovan pa se postavlja pitanje kako sporazum kojeg kantonalni savez tumači kao neosnovan, Prvostepena komisija NS BiH može tumačiti isti sporazum kao osnovan.

Prema riječima advokata Kikanovića, u pitanju je pogrešno tumačenja pravilnika prema kojem se licenciraju klubovi te da Sloboda priprema žalbu na odluku Prvostepene komisije NS BiH.

Na kraju, predsjednik UO Senad Mujkanović objasnio je da Uprava mora rješavati probleme i dugovanja za koje nije direktno odgvorna te da će uskoro biti održana Skupština FK Sloboda Tuzla koja će biti izvještajnog karaktera.

-Ozbiljnije stvari mi moramo riješiti. Mi ćemo sjesti sa ljudima i pokušati dogovoriti rješenje problema iako mi nismo stvorili te probleme, ali svjesni smo činjenice da ih moramo riješiti bez obzira na to ko je proziveo te probleme ranije, zaključio je predsjednik FK Sloboda Tuzla. (fksloboda.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje