Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici NS/FS BiH i direktori klubova BH Telecom Premijer lige održali sastanak

Preuzmite sliku

Predstavnici NS/FS BiH i direktori klubova BH Telecom Premijer lige održali su danas sastanak u hotelu „Pino Nature“ na Trebeviću.

Sastanak je organizovan kako bi se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću klubovi kad je riječ o njihovom pravnom statusu sa posebnim naglaskom na statusno, radno i poresko zakonodavstvo, a posebno porezna opterećenja klubova po osnovu ugovora profesionalnih igrača.

Pozdravljajući učesnike na početku sastanka generalni sekretar Jasmin Baković je istakao: “Činjenica je da se susrećemo sa različitim problemima kada je riječ o ovoj tematici. Danas smo ovdje kako bismo otvorili jednu od najznačajnijih tema, sa željom da zaključke sa sastanka dostavimo organima vlasti i zajedničkim snagama pokušamo pronaći odgovarajuće rješenje za sve fudbalske kolektive, a posebno klubove BH Telecom Premijer lige.“

Nakon što je predsjednik Pravnog komiteta NS/FS BiH, Enes Hašić održao sadržajnu prezentaciju, predstavici klubova su iznijeli svoja iskustva i razmišljanja.

Generalna ocjena je da postoje mnogobrojni problemi a neki od njih su: nedostatak normativnih rješenja o organizovanju i transformaciji klubova, radno zakonodavstvo nije adekvatno sportskim klubovima i ne predviđa prilagođenu primjenu na profesionalni sport, poresko zakonodavstvo ne uvažava specifičnosti sporta i sportskih klubova, problemi finansiranja amaterskih i profesionalnih klubova, itd.

Neke od osnovnih ideja i ciljeva sa ovog sastanka su: upoznati vlasti i javnost sa problemima nogometnih klubova i načinima mogućeg rješavanja tih problema, otvoriti proces dijaloga u okviru NS/FS BIH na analizi i definiranju ključnih problema nogometnog sporta u BiH, te pokrenuti širu aktivnost društvenih organizacija i državnih organa te uspostaviti istinski socijalni dijalog na rješavanju problema organizovanja i rada nogometnih/fudbalskih klubova.

Stavovi klubova su jasni:

FK „Željezničar“:Zahvaljujemo se Savezu na organizovanju ovog seminara jer je za sportske kolektive ovo jedna od najbitnijih tema. Svi se susrećemo sa velikim opterećenjima kad je riječ o primjeni normativnih akata i smatramo da je neophodno tražiti poreske olakšiće za klubove. Ovo je dugotrajan proces i kroz puno institucija treba da prođe kako bi se napravio neki pomak.

„Sport je opće dobro i svi oni koji ulažu u sport trebaju imati i određene olakšice i to moraju imati u vidu i svi oni koji odlučuju o sportu“, između ostalog rekao je Ivan Beus potpredsjednik NS/FS BiH.

FK „Radnik“:Želimo sa vama podijeliti svoje iskustvo sa sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske gdje smo naišli na izuzetno razumijevanje i želju da nam se pomogne. Čak su nam sugerisali da se formira i radna grupa zajedno sa predstavnicima Ministarstva finansija Federacije i NS/FS BiH, kako bi zajednički pronašli odgovarajuće rješenje.

FK „Sarajevo“:Mi smo organizovani na nešto drugačiji način i prošli smo kroz mnoge od ovih problema vezanih za ugovore igrača i spremni smo naša iskustva podijeliti sa drugima

Široki Brijeg:Već odavno smo inicirali ovu priču i drago mi je da smo je najzad otvorili. Svuda u svijetu je prodaja igrača izvor prihoda za klubove a kod nas javlja problematika da i na to moramo plaćati poreze.

Sve diskusije su uglavnom išle u istom pravcu a mogu se definisati u određene zaključke koji obuhvataju sljedeće:

U cilju prevazilaženja ovog stanja neophodno je pokrenuti inicijativu za socijalni dijalog sa nadležnim institucijama na odgovarajućim nivoima vlasti u cilju izmjene i dopune neadekvatnih zakonskih rješenja vezanih za organizovanje i rad nogometnih/fudbalskih klubova.

U tom smislu bi u roku od mjesec dana bilo potrebno sačiniti odgovarajuću informaciju o svim ovim problemima, a na temelju analize stanja po klubovima, te s tom informacijom upoznati javnost i nadležne javne vlasti.

Organizovati zajedničku konferenciju predstavnika NS/FS BiH, predstavnika klubova i predstavnika nadležnih ministarstava i poreskih organa, u cilju razrješavanja problema organizovanja i daljeg rada i opstanka nogometnih/fudbalskih klubova.

Dogovoreno je formiranje radne grupe koja ce biti zdužena za realizaciju definisanih aktivnosti. Radnu grupu čine: predstavnici FK „Željezničar“, NK „Široki Brijeg“, FK „Sarajevo“, HŠK „Zrinjski“ i FK „Radnik“, te predstavnici NS/FS BIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje