Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pred fudbalerima Slobode težak raspored: Hoće li i kada klub izaći iz finansijske krize?

Preuzmite sliku

Pred fudbalerima Slobode i stručnim štabom težak je raspored igranja utakmica. Pored teških mečeva od kojih će čak tri u nizu biti gostujuća još uvijek se nije u potpunosti stabilizovalo finansijsko stanje u klubu.

Podsjetimo, u četvrtak će se na 37. sjednici Gradskog vijeća Tuzla razmatrati informacija u vezi sa poslovanjem odnosno finansijskim stanjem u FK Sloboda, a koja je ranije u pismenoj formi dostavljena Kolegiju Gradskog vijeća Tuzla.

Tu se između ostaloga navodi kako je ukupni dug Slobode 6.788.496,24 KM dok Slobodi trenutno nedostaje 685.000 KM kako bi bila okončana kalendarska godina, navodi se u informaciji.

Kako Tuzlanski.ba saznaje Gradsko vijeće Tuzla bi se trabalo izjasniti o rebalansu budžeta čime bi se Slobodi odobrila dodatna sredstva kako bi se saniralo postojeće krizno stanje u kulbu.

Nije poznato hoće li i koliko sredstava Gradsko vijeće Tuzla rebalansom odobriti  FK Sloboda.

Uz finansijske nedaće koje prate Slobodu pred crveno-crnim je i veoma težak raspored utakmica, a naredna je već u srijedu kada na Tušanj dolazi Zrinjski iz Mostara koji je posljednja dva puta iz Tuzle nosio čitav plijen.

  • Nakon Zrinjskog pred Slobodom su tri gostujuće utakmice protiv Čelika, Radnika i Širokog Brijega nakon čega na Tušanj dolazi prvak ekipa Sarajeva. Zatim slijedi neugodno gostovanje protv Veleža u Mostaru pa na Tuštanj stiže Željezničar.

    Slobodu također očekuje i nastavak takmičenja u KUP-u BiH gdje igraju 2. kolo.

    U oktobru crveno-crne očekuje i organizacija utakmice povodom 100. godina postojanja protiv GNK Dinamo iz Zagreba. Međutim, u Slobodi još uvijek nisu počeli aktivno raditi na promociji rođendanske utakmice kako bi sve ulaznice bile rasprodate i tako se ostvario solidan prihod u blagajnu kluba.

    Upravni odbor FK Sloboda na čelu sa Seadom Kozlićem pokušava se nositi sa svim nedaćama koje su ih zadesile dok u međuvremenu još uvijek nema povratne informacije hoće li se uskoro sazvati vanredna sjednica Skupštine što su pismenim putem zatražili iz Udruženja ‘Vetereni FK Sloboda‘ i ‘Prijatelji FK Sloboda‘ koji su upravo postojeći saziv Skupštine koju predvodi Kemal Kurević detektovali kao glavnu kočnicu u boljem radu i funkcionisanju kluba.

    ‘Smatramo da je upravo sadašnja skupština FK Sloboda odnosno nerad iste jedan od glavnih problema zbog čega se Sloboda nalazi u teškom stanju. Mi iz UG ‘Piratelji FK Sloboda’ ćemo dati prijedlog da se počene naplaćivati članstvo u skupštini minimalno 100 KM mjesečeno i na taj način samo od tog prihoda klub se može godišnje finansirati sa skoro 50.000 KM. Ali ne samo to, osim plaćanja članarine skupštinu FK Sloboda moraju činiti osobe koje će 24 sata na dan sedam dana u sedmici biti na raspolaganju Slobodi. Imali smo nedavno sastanak sa gradonačelnikom Tuzle gosp. Jasminom Imamovićem koji je upoznat sa našom idejom. Grad Tuzla zaista izdvaja značajna sredstva za FK Sloboda, možda može i više ali mi smatramo da je ovdje problem organizacije, volje i želje da se nešto promijeni na bolje. UG ‘Prijatelji FK Sloboda’ ima odličnu saradnju i sa UG ‘Veterani FK Sloboda’ i naša djelovanja su s istim ciljem, a to je da Slobodu sačuvamo ispadanja u niži rang ili nedaj Bože gašenja kao što je to bio slučaj sa KK Slobodom’ – kazao je za Tuzlanski.ba Mario Lovrić, predsjednik UG ‘Prijatelji FK Sloboda’.

  • Nedavno je na društvenim mrežama oglasio se i nekadašnji kapiten FK Sloboda Perica Ivetić koji je odlučio javno kazati šta misli o svemu. Naime Ivetić je na Instagramu objavio “story” i otvorio dušu, a podržali su ga brojni saigrači tako što su podijelili napisano.

    “Tuzlo, probudi se, krajnje je vrijeme. Ovi momci zaslužuju više i bolje. Sramno je da ovako nezaštićeni idemo na utakmice, da se piša po nama ko stigne, a klub smo koji slavi stogodišnjicu. Svi šute, svi se sklanjaju iz straha i boje se za sebe i svoj status, ali ja ne mogu da šutim i neću. Volim ovaj klub i grad. Sutra ću otići iz njega, ali ne mogu da ne kažem ili barem upozorim da Slobodi treba pomoć sada, ne za 10, 15, 20 dana, već sada, sutra i poslije će biti kasno”, napisao je Ivetić, te nastavio:

    “Ide nam težak raspored. Igrači su potrošeni fizički, psihički… Ovo kažem iz iskustva. Sa sportske i fudbalske strane ljudi su umorne glave i gubi se fokus. Ne traži se alibi i nije se tražio za ono što je bilo i ono što dolazi, ali krajnje je vrijeme da se krene na bolje. Tuzlo, zadrhti, zagalami i ujedini se kada je najteže. Sloboda 1919 ispred svih nas”.

    Kako sada stvri stoje, jedini dugoročni spas za FK Slobodu je pronalazak strateškog partnera koji će u sinergiji sa Gradom Tuzla uložiti novčana sredstva u klub iz Rudarske br. 2. Međutim, kako simpatizeri Slobode navode “da bi se mlada udala potrebno ju je prvo dotjerati, srediti, našminkati pa tek onda tražiti zainteresovanu mušteriju”.

    Primjera radi, Grad Zagreb je u posljednjih 20-ak godina u Dinamo uložio oko 150 miliona KM odnosno u prosjeku 7,5 miliona godišnje, što je jedan od razloga da se Dinamo danas nalazi među 32 najbolja kluba u Evropi koja nastupaju u grupnoj fazi Lige prvaka. (Tuzlanski.ba)

    Rezultati by SofaScore

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje