Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljednje kolo fudbalskih liga u Evropi: Bitke za titulu u BiH, Crnoj Gori i Rumuniji

Preuzmite sliku

U Evropi su završene nacionalne fudbalske lige u većini zemalja za ovu sezonu. Ipak, u samo nekoliko šampionata do posljednjeg kola je bio neizvjestan prvak. Među najneizvjesnijim ligama su i Premijer liga Bosne i Hercegovine, kao i Prva liga Crne Gore, analizira Anadolu Agency (AA).

Velika borba za titulu prvaka u BiH obilježila je cijeli proljetni dio prvenstva. Prije posljednjeg kola koje se igra ovog vikenda Sarajevo ima 63, a Željezničar 62 boda. Željezničar igra u gostima protiv Čelika, a Sarajevo na svome terenu protiv Slobode, nakon čega će biti poznat prvak BiH za ovu sezonu.

Skoro jednako neizvjesno je i u Crnoj Gori gdje će također u posljednjem kolu narednog vikenda biti poznat prvak. Rudar je trenutno na vrhu tabele sa 69 bodova, a prati ga ekipa Sutjeske sa 68.

U Rumuniji se isto tako vodi žestoka borba za titulu prvaka, a prvak će biti poznat tek u posljednjem kolu. Steaua Bukurešt je trenutno lider sa 70 bodova, a iza je Targu Mures sa 68 bodova.

U Poljskoj su također na programu utakmice završnice šampionata. Za titulu prvaka se takmiče Lech Poznan, Legia Warszawa, Jagiellonia Bialystok, Lechia Gdansk, Wisla Krakow, Slask Wroclaw, Gornik Zabrze i Pogon Szczecin. Lech Poznan je tri kola prije kraja prvi sa 36 bodova, Legia Warszawa druga sa 35.

U Moldaviji je također bilo neizvjesno do samog kraja fudbalskog prvenstva, pa su tako na kraju tri ekipe imale isti broj bodova, po 55. Ipak, Milsami je na osnovu mini tabele bio prvak ispred Dacie i Sheriffa.

I u Turskoj se vodila velika borba da kraja, pa je Galatasaray kolo prije kraja sezone osigurao titulu prvaka ispred velikog rivala Fenerbahcea.

Nadalje, u Češkoj je Viktoria Plzen kolo prije kraja sezone osigurala titulu prvaka ispred Sparte.

Zanimljivo je da ove sezone u najvećim ligama u Evropi nije bilo neizvjesno do samog kraja u borbama za titulu prvaka, kao što je bio slučaj u većini prethodnih godina. Lakše od očekivanog slavili su Chelsea (Engleska), Juventus (Italija), Bayern (Njemačka), pa može se reći i Barcelona u Španiji, kao i PSG u Francuskoj, piše Anadolu Agency.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje