Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posao za ljude u N/FSBiH: Može da igra za Austriju, ali mu srce govori Bosna i Hercegovina

Preuzmite sliku

Emir Dilaver je prošle godine iz Ferencvarosa prešao u Lech iz Poznana, gdje ove sezone igra sjajan fudbal.

Dilaver je rođen u Tomislavgradu 1991. godine, a kao beba zbog ratne agresije na našu zemlju se zajedno sa porodicom preselio u Austriju.

“Nedugo nakon mog rođenja izbio je rat u Bosni i Hercegovini. Bio je to težak period za moju porodicu. Roditelji su odlučili da napuste zemlju i kada sam imao godinu preselio sam u Beč. Nije bilo lahko napustiti Bosnu, otići u inostranstvo, trebao si imati dobre veze, mnogi su trebali dobiti strane pasoše. Ubrzo su se roditelji vratili i poveli ostatak porodice. Dosta sam vremena provodio s dedom i nanom”, rekao je sada 26-godišnji defanzivac, prenose Sportske.ba.

Nakon što je iz omladinske ekipe Austrije iz Beča prekomandovan u prvi tim, nastupao je u Ligi prvaka, te 2014. godine napravio transfer u Ferencavoroš.

Prošao je omladinske selekcije Austrije, ali za seniorski tim nikad nije debitovao. Vrlo rado bi igrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, iako se kako kaže još uvijek nije odlučio.

“Nikad nisam rekao da neću igrati za Austriju, ta zemlja mi je dala sve i imam to pravo. Dosta dugujem Austriji i njenom narodu, nikad to neću zaboraviti. Ako dobijem poziv iz Austrije razmislit ću o tome, trebao bih popričati sa svojim najbližim. U teoriji imam pravo nastupa za obje selekcije, ali osjećam se kao Bosanac, mislim da bi moja porodica bila ponosna da me vidi u dresu reprezentacije Bosne jednog dana. Nije lahko donijeti odluku, ali trenutno to nije tema”, rekao je Dilaver.

Upitan da li je dobio signale iz ijedne od obje reprezentacije kazao je da je bilo govora da zaigra za Zmajeve prije skoro četiri godine.

“Jednom sam dobio informaciju da postoji mogućnost da dobijem poziv iz Bosne i Hercegovine, bilo je to 2014. godine, postojala je velika šansa da se ode u Brazil na Svjetsko prvenstvo. Na kraju nisam upao u tim za Mundijal i priznajem da sam malo razočaran zbog toga”, kazao je igrač Lecha u kojem nosi broj 66.

U ovoj sezoni Dilaver je za Lech skupio 24 nastupa i zabio jedan gol.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje