Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Portugal nakon penala do polufinala Eura (VIDEO)

Preuzmite sliku

Prvu utakmicu četvrtfinala Eura igrali su Portugal i Poljska.

Već u drugoj minuti Lewandowski je zabio za vodstvo Poljske! Cedric je promašio jednu loptu koja je dugo putovala na lijevi bek Poljske, a do nje je došao Grosicki koji se sjurio prema korner liniji i ubacio u sredinu gdje Lewandowski s nekih desetak metara šalje loptu u mrežu. Prvi je to gol Lewe na ovom turniru te drugi najbrži ikad na europskim prvenstvima (1.40 min). Najbrži je i dalje gol Dmitrija Kiričenka, koji je na prvenstvu iz 2004. godine zabio za vodstvo Russije protiv Grčke nakon samo 67 sekundi igre.


Sva taktika Portugala uoči utakmice pala je tako u vodu, ali ekipa Fernanda Santosa dobro je odreagirala nakon primljenog gola i preuzela posjed lopte.

Međutim, u 15. minuti Poljska je opet krenula u kontru iz koje je Milik odmah opalio s nekih 20 metara, pored desne stative… Nove dvije minute kasnije Błaszczykowski je krenuo u kontru, dao za Lewandowskog koji je odlično primio loptu na nekih 20 metara iskosa s desne strane, okrenuo se i opalio, ali uhavatio je to dobro postavljeni Rui Patrício.

Nani je u 28. minuti probio lijevi bok, dao u sredinu za Ronalda koji puca iz okreta s nekih 18 metara, no nije to bilo dovoljno snažno. Međutim, u 33. minuti Nani je dao povratnu loptu za Sanchesa, koji je neobjašnjivo sam na samoj ivicu šesnaestrca i koji je odmah opalio i pogodio u desnu stranu mreže za 1:1 u Marseilleu.


Sanches (18 god, 316 dana) je ovim golom postao treći najmlađi strijelac u historiji evropskih prvenstava. Najmlađi je Švicarac Johan Vonlanthen (18 godina, 141 dan) s golom protiv Francuske na Euru 2004. godine, a iza njega je Wayne Rooney (18 godina, 236 dana) s golom Švicarskoj četiri dana ranije na istom takmičenju.

Prvu pravu priliku u drugom poluvremenu imao je Portugal. U 56. minuti Nani je pobjegao u kontru po lijevoj strani, gurnuo naprijed prema Ronaldu koji je izbjegao ofsajd i pucao iz trka s nekih deset metara, no lopta je otišla pored lijeve stative. Imao je Ronaldo igrača u sredini pred golom, ali on je radije pucao iz teške situacije…

Alves Cedric je u 64. opasno pucao iz daljine, ali lopta je prohujala pored stative. U 68. odgovorila je Poljska kada je Jędrzejczyk dobro probio lijevu stranu, ubacio u sredinu gdje je Milik lijepo skrenuo loptu, ali obranio je to Rui Patrício.

U 80. minuti Santos je krenuo u napad. Izašao je João Mário, a ušao Ricardo Quaresma. Već minutu kasnije Pepe je presjekao jednu loptu na sredini terena, potrčao naprijed i htio dati desno Ronaldu. Jędrzejczyk je uklizao i spriječio dodavanje, no lopta je umalo otišla u poljsku mrežu. Srećom po lijevog beka Poljske, otišlo je to pored stative. U 85. minuti Ronaldo je izbjegao ofsajdi jednu ‘svijeću‘, koju mu je poslao João Moutinho, s nekih 14 metara htio zahvatiti volejem prema golu, ali promašio je cijelu loptu!

Do isteka 90. minute više nije bilo većih prilika te se otišlo u produžetke… Već u drugoj minuti Sanches je prošao po lijevoj strani, a onda dao unatrag do Eliseua koji je odmah poslao loptu pred gol gdje je lijepo utrčao Ronaldo, ali Cristiano je ponovno promašio loptu!

Nani je pokušao glavom u 99. minuti, ali lopta je otišla daleko od gola. Na drugoj strani Milik je dobio loptu na nekih 20 metara po sredini, napravio korak prema golu i odmah pucao iako mu se fantastično otkrivao Lewandowski na desno prema naprijed. Lopta je otišla daleko od gola, a mogao je Lewa izaći sam na golmana Portugala…

U drugom produžetku igralo se još opreznije, tek je u 109. minuti jedan od gledatelja utrčao u teren, no vrlo brzo su ga ulovili redari.  Uslijedili su penali.

1/4 finale: Portugal 1:1 Poljska (Sanchez/Lewandowski), penali 5:3. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,