Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Politika i fudbal u BiH: Kako se finansiraju klubovi iz javnih preduzeća u našoj državi (FOTO)

Preuzmite sliku

Premijerligaški klubovi muku muče sa finansijskim problemima.

Klubovi u Bosni i Hercegovini tokom cijele sezone se bore kako bi ‘popunili rupe’ u svojim budžetima.

Nerijetke su situacije u kojim se klubovi nalaze u poziciji da odustanu od takmičenja, dok nominalno bogatiji klubovi iz godine u godinu pokušavaju povećati budžete kako bi napravili rezultatski iskorak.

U svoj toj trci, klubovi pokušavaju da dođu do sponzora kako bi povećali budžet, a nerijetke su situacije kada se obraćaju javnim preduzećima, ali njihovi vapaji ostaju neprimjećeni, odnosno molbe ili zahtjevi budu odbijeni ‘na prvu’.

Ipak, da nisu svi klubovi jednaki, odnosno da svi klubovi u BiH nisu u nemilosti vlasti pokazuje odluka JP Elektropriveda HZ Herceg Bosna dd Mostar koja je NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski isplatila po 200.000 KM na osnovu javnog poziva.

Javni poziv se odnosio na reklamiranje društva putem fudbalskog kluba s područja općina Široki Brijeg i Mostar. Naravno, svima je jasno po kojem principu funkcionišu ovakvi pozivi te su oba tima iz Hercegovine uz pomoć politike nesumnjivo dobila prilično velika sredstva za naše uslove.

I dok su Sarajevo, Željezničar, Sloboda, Čelik i ostali klubovi iz drugog dijela Federacije BiH u nemilosti javnih firmi, izuzev BH Telecoma koji je sponzor svim klubovima u Premijer ligi BiH, u Hercegovini se takve stvari riješe vrlo jednostavno javnim pozivom namijenjenim upravo za ova dva kluba.

Da ne bude zabune, to što Elektroprivreda HZ HB pomaže ova dva kluba je pohvalno, ali način na koji se to radi, te odnos svih javnih preduzeća prema ostalim klubovima je u najmanju ruku čudan i poražavajući. Ili možda pobrojani klubovi nemaju dovoljno svojih ljudi u politici koji će dići ruku ili okrenuti pravi broj telefona kada je to potrebno. Ne znamo, samo se pitamo da li su onda svi premijerligaši u ravnopravnom odnosu i da li svi kreću sa iste polazne distance u utrku za trofeje. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,