Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pobjednička ekipa dobija repliku: Saznajte sve detalje o peharu Svjetskog prvenstva u fudbalu

Preuzmite sliku

Sjedište kompanije GDE Bertoni je mala zgrada smještena u industrijskoj zoni u Paderno Dugnanu, gradu na periferiji Milana na sjeveru Italije, javlja Anadolu Agency (AA).

Zgrada ima dva sprata s kancelarijama i radionicama te desetak zaposlenika. Kompanija je jedna od desetina hiljada malih i srednjih kompanija koje čine okosnicu italijanske ekonomije i doprinose da zemlja bude jedna od najprosperitetnijih u svijetu.

Upravo ovdje u posljednjih 50 godina proizvode jedan od najpoznatijih predmeta na planeti – trofej Svjetskog prvenstva.

Početkom 1970-ih godina, nakon što je Brazil treći put osvojio trofej “Julesa Rimeta” na SP-u u Mexico Cityju protiv Italije počela je priča o najpoznatijem trofeju na svijetu.

Prema tadašnjim propisima FIFA-e, tri pobjede na prvenstvima 1958., 1962. i 1970. godine značile su da Brazilci nose pehar “Julesa Rimeta” kući, umjesto da ga vrate u sjedište Svjetske fudbalske federacije u Cirihu, kao što se ranije dešavalo.

Pehar “Julesa Rimeta” bio je prijelazni sve dok neka selekcija tri puta ne osvoji naslov prvaka svijeta. To je uspjelo Brazilu 1970. godine pa je trofej postao njihovo trajno vlasništvo. Bio je u prostorijama Fudbalskog saveza Brazila punih 13 godina.

  • Tada je FIFA prepoznala potrebu za dizajnom i proizvodnjom novog pehara i pokrenula međunarodni konkurs na koji su pristigla 53 primjerka iz cijelog svijeta.

    Među njima je bio i primjerak koji je dizajnirao milanski vajar Silvio Gazzaniga, umjetnički direktor kompanije Bertoni, koji je i danas veoma cijenjen, čak i šest godina nakon njegove smrti.

    “Ideja o ovom peharu potekla je od njega i mog djeda Eugenija Losaa”, rekla je Valentina Losa, izvršna direktorica kompanije Bertoni, četvrta generacija porodične kompanije osnovane početkom 1900-ih godina.

    “U početku su na dizajnu bila prikazana dva golmana kako podižu ruke i drže loptu iznad glave. Nakon raznih diskusija, skica skulpture je promijenjena, a dva golmana su zamijenjena sa dva anđela pobjede. A umjesto lopte nacrtan je globus”, rekla je Losa.

    Odabran je upravo primjerak Gazzanige, odnosno kompanije Bertoni, a reprezentacija Zapadne Njemačke bila je prvi tim koji je osvojio ovaj trofej na Svjetskom prvenstvu 1974. godine.

    Unutar radionice uposlenici se brinu o proizvodnji trofeja. Prvo se obrađuje čekićem, brusi i onda polira. Zatim se, prelazeći iz ruku jednog radnika u ruke drugog, sapere sodom bikarbonom i uroni u razne tečne otopine.

    Na kraju se lakira. Pehar je dug 38 centimetara, a težak 6,2 kilograma.

    “Postoji samo jedan originalan primjerak trofeja Svjetskog prvenstva koji ostaje kod FIFA-e. Taj trofej ide u ruke pobjedničkom timu tokom ceremonije dodjele nagrada nakon finala. Napravljen je od 18-karatnog zlata i vraća se FIFA-i, koja ga potom šalje nazad nama da odmah nakon ceremonije dodjele odličja ugraviramo ime pobjedničkog tima na disk ispod”, pojasnila je Losa te dodala:

    “Pobjednička ekipa dobija repliku pehara, ne od zlata, već od zlatnog mesinga, na kojoj je ugravirano njeno ime”, kazala je Losa.

    Svjetsko prvenstvo 2022. se trenutno održava u Kataru, gdje se nalazi i replika pehara, spremna za reprezentaciju koja osvoji turnir nakon finala koje se igra 18. decembra.

    Ali u Bertoniju, koji između ostalog proizvodi i trofeje za UEFA-inu Evropsku ligu, UEFA-in Superkup i trofej Lige prvaka, radnici već rade na proizvodnji trofeja za Svjetsko prvenstvo 2026., koje će zajednički organizovati Kanada, Sjedinjene Američke Države i Meksiko.

    Zlatni prsten na dnu pehara između zelenih diskova od malahita nosi natpis “FIFA Svjetsko prvenstvo 2026.”

    “Predstavićemo ga uskoro kada se ovo Svjetsko prvenstvo završi”, kazala je Losa.

    Ova italijanska firma uvijek predaje pehar za pobjednika na Svjetskom prvenstvu četiri godine unaprijed.

    Fabrika GDI Bertoni, koja se nalazi u blizini Milana, već godinama se bavi proizvodnjom trofeja i medalja za najbolje fudbalske timove, uključujući i trofej za pobjednike Mundijala.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje