Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pique: Nisam uradio ništa protiv zakona, pomogao sam savezu uz malu proviziju

Preuzmite sliku

Fudbaler Barcelone Gerard Pique odlučio je da pred medijima javno progovori o aferi, čiji je glavni akter zajedno s predsjednikom Fudbalskog saveza Španije, Luisom Rubialesom.

Afera koja se u ponedeljak pojavila u Španiji, kada je El Confidencial objavio transkripte razgovora prema kojima defenzivac katalonskog kluba i prvi čovjek španskog fudbala dogovaraju premještanje Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju u zamjenu za 40.000.000 eura, od čega bi 24.000.000 eura pripalo fudbaleru.

“Sve što smo napravili bilo je legalno. Zato sam izašao ovako javno, da pokažem lice, jer nemam ništa kriti. Ponosan sam na sve što radimo u ‘Cosmosu’. Plan je bio promijeniti format takmičenja da bude interesantnije za gledatelje i predsjednik Luis Rubiales se složio s idejom. Saudijska Arabija nije bila jedina opcija, razmatrani su i Katar i Amerika. Na kraju je donesena takva odluka“, rekao je Pique, pa potom prokomentirao:

“Procenat? Živimo u takvom svijetu i to je relativno normlano. Kreće se od 10 do 15 posto i vjerovali smo da je to u redu, sve je u skladu s tržištem. Treba dodati da je ova promjena donijela novac i Savezu, jer je zarada velika, iznosi oko 40 miliona eura“.

Pique je rekao da je znao da postoji snimak.

“Taj snimak koje ste čuli je izvučena iz konteksta, objašnjavao sam predsjedniku neke stvari i probali smo naći savršenu formulu. Ljudi iz El Confidencial su me zvali prošle sedmice i rekli su mi za taj snimak, odgovorio sam im da me ne zanima i da nemam šta kriti. Ne treba biti nešto posebno inteligentan da bi shvatio ko stoji iza svega. Zašto se snimak sada pojavio? Istražite i sami, zato ste novinari. Mi smo proviziju dobili direktno iz Saudijske Arabije, ne od Fudbalskog saveza Španije. Hoću li se zbog ovoga povući? Ne, imam još nekoliko godina igranja pred sobom. Svjestan sam da nije česta pojava da su igrači umješani u ovakve stvari, ali meni se ovo sviđa i ne pada mi na pamet da se bilo kome ispričavam zbog toga.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,