Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pique i predsjednik FS Španije u centru skandala, defanzivcu prijeti zatvor?

Preuzmite sliku

Fudbaler Barcelone Gerard Pique sklopio je dogovor sa predsjednikom Fudbalskog saveza Španije Luisom Rubialesom da odvedu Superkup ove zemlje u Saudijsku Arabiju, objavio je “El Confidencal” sa transkriptima razgovara.

Prvi Superkup Španije se tamo igrao u januaru 2020. godine, a prije samog starta Rubiales je rekao da je Piqueova kompanija “Cosmos“ pomogla kao posrednik u pregovorima, navodno besplatno.

Međutim, ipak se ispostavilo da je “Sela”, saudijska državna firma, Fudbalskom savezu Španije garantovala isplatu od 40.000.000 eura za svaku od šest godina igranja Superkupa u Arabiji. Kompaniji Cosmos je za svaku godinu pripalo 4.000.000 eura, dakle za šest sezona ukupno 24.000.000 eura.

“Da vidimo, Rubi, kada je novac u pitanju. Ako bi Realu išlo osam miliona… Dođavola osam ide Realu i isto toliko Barceloni… Ostali su plaćeni dva miliona i jedan, znači to je 19, a ti daješ Savezu šest miliona i tebi ostaje šest, ako istisnemo Saudijsku Arabiju i možda nam ostane još. Ako neće, reći ćemo da Real neće doći“, kazao je u jednom od razgovora Pique Rubialesu.

Rubiales je 15. decembra 2019. godine čestitao Piqueu na sklopljenom poslu, što se čuje u audio snimcima. Super kup Španije je 2020. po prvi put odigran u Rijadu.

Pique očigledno želi da se bavi i drugim stvarima van terena, pa je tako ušao i u teniski biznis, gdje je pravio reforme u Davis kupu. Uz to aktivan je i politički, godinama vatreno zastupa separaciju njegove rodne Katalonije od države Španije. U sklopu toga je često iznosio optužbe prema Fudbalskom savezu Španije, pa zato dodatno čudi ova saradnja sa predsjednikom istog. Očigledno za privatne finansijske poslove to ne važi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje