Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pierluigi Collina objasnio razloge duže sudijske nadoknade

Preuzmite sliku

Odigrane su četiri utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru, a ono što je bilo zajedničko na svim je duga sudijska nadoknada.

Meč Katar – Ekvador produžen je za 10 minuta (računajući oba poluvremena), na susretu Engleska – Iran vidjeli smo ukupno 24 minute sudijske nadoknade.

Nizozemske i Senegal su igrali deset minuta duže, dok je na utakmici SAD – Vels četvrti sudija pokazao ukupno 13 minuta.

Legendarni sudija, Pierluigi Collina, govorio je za ESPN o ovakvim sudijskim nadoknadama.

“Rekli smo svima da se ne iznenade ako vide četvrtog sudiju kako podiže ploču s velikim brojem šest, sedam ili osam minuta. Ako želite više vremena aktivne igre, moramo biti spremni vidjeti ovu vrstu dodatnog vremena”, rekao je Collina i dodao:

“Razmislite o utakmici s tri postignuta gola. Slavlje inače traje jednu, jednu i pol minutu, tako da s tri postignuta gola izgubite pet ili šest minuta. Ono što želimo učiniti je tačno izračunati dodano vrijeme na kraju utakmice. svako poluvrijeme. Može biti četvrti sudija koji je to napravio, bili smo uspješni u Rusiji (2018.) i očekujemo isto u Kataru. Ne govorim o intervenciji VAR-a, to je nešto što je drugačije i izračunao je video pomoćni sudac na vrlo precizan način.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje