Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Petrovićev učinak u Slobodi dvostruko veći od Jagodićevog

Preuzmite sliku

Nogometaši Slobode u drugom dijelu sezone osvojili su devet bodova, uz samo jedan poraz protiv Željezničara (1:0), ali treba imati na umu da su u šest utakmica četiri puta igrali u gostima. Od šest protivnika tri su osvajači naslova prvaka, što Tuzlacima nikada u povijesti nije uspjelo.

U ovoj sezoni Sloboda je promijenila dva trenera. Počeo je Vlado Jagodić koji je u sedam utakmica osvojio pet bodova s učinkom od samo 23 posto i došlo je do razlaza. Angažiran je Slavko Petrović čiji ukupni učinak mjeren osvojenim bodovima iznosi 40 posto, dok u šest kola proljetnog dijela prvenstva bilans iznosi 50 posto.

Učinak Petrovića treba vrednovati dvojako. Kada je došao na kormilo posrnule ekipe s Tušnja, put ka opstanku u Premijer ligi, što je bio osnovni zadatak, počeo je s igračima u čijem dovođenju nije sudjelovao.

– Moj dolazak u Slobodu bio je u teškoj situaciji. Igrači su bili psihološki totalno nesigurni, tako da mi start nije bio ugodan. Bilo je par igrača koji tu nisu imali šta da traže, tako da smo pauzu iskoristili da se nekih od njih riješimo. Otišla su nam 3-4 igrača koje bismo rado zadržali, ali oni su krenuli svojim putem. U zimskoj pauzi bilo je teško sklopiti ekipu, ali je nama pošlo za rukom da dovedemo igrače koji nam mogu pomoći i to se sada vidi – komentira svoj učinak u Slobodi trener Petrović.

U 15 utakmica, do pauze, beogradski trener osvojio je 16 bodova ili 35 posto. Učinak podižu i tri pobjede i remi u četiri utakmice u Kupu BiH (Azot Vitkovići, Bratstvo Gračanice, te dvije sa Slogom iz Simin Hana), koje su „crveno-crne“ dovele u polufinale. Ukupan Petrovićev bilans od osam pobjeda, pet remija i osam poraza, može se uzeti zadovoljavajućim ako se zna šta je zatekao na Tušnju.

Slika ekipe drastično je drukčija od one s početka sezone. Sloboda je muku mučila da zabije gol, primala ih je kao rijetko kada – na Tušnju Zrinjski 0:2, Široki 0:3, Sarajevo 1:3, GOŠK i Radnik 0:1…

Sada ekipa igra mnogo brže, s dosta trčanja i šansi za gol.

– S drugim dijelom prvenstva možemo biti puno zadovoljniji. Igrački kadar je kvalitetniji i spremniji. Vidjelo se na svih šest utakmica u proljeće da igrači i u 90. minuti mogu krenuti u jako visok tempo, što je jako poželjno, pogotovo na ovako lošim terenima kada se ekipe puno troše. Faktički, mi smo mogli uzeti još bod protiv Željezničara i dva protiv Borca, ali generalno blizu smo našeg cilja – kaže trener Slobode.

Cilj je opstanak u ligi, a on je na dohvat ruke. U narednoj utakmici Sloboda dočekuje ekipu Čelika, kome bježi osam bodova, i u slučaju pobjede sve bi praktično bilo riješeno. Zato se na ovaj meč gleda kao na „dan D“ tuzlanskog nogometa koji može donijeti olakšanje, ali i stres u slučaju gubitka bodova, na šta niko ne pomišlja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje