Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Petev objavljuje spisak: Tim koji pobjeđuje se ne mijenja, ali će spisak biti kraći

Preuzmite sliku

Selektor Ivajlo Petev vjerovatno će iza vikenda koji slijedi poslati pozive igračima za utakmice Lige Nacija protiv Crne Gore i Rumunije. U Zenici 23. septembra dočekujemo Crnu Goru, a tri dana poslije gostujemo Rumuniji u Bukureštu.

Spisak u junu je imao više od 30 igrača na sebi jer smo u kratkom periodu igrali četiri utakmice. Ovaj put spisak će sigurno biti kraći, jer BiH ima “normalan” raspored sa dvije utakmice u jednom kolu.

Petev je u junu priliku dao 24 igrača sa sljedećom minutažom:

Šehić 360 minute

Ahmedhodžić 343 minute

Džeko 303 minute

Hadžikadunić 270 minuta

Hadžiahmetović 263 minute

Stevanović 261 minuta

Kolašinac 249 minuta

Pjanić 239 minuta

Krunić 237 minuta

Gojak 227 minuta

Prcić 180 minuta

Sušić 180 minuta

Menalo 168 minuta

Duljević 135 minuta

Ćivić 111 minuta

Saničanin 90 minuta

Prevljak 81 minuta

Hotić 68 minuta

Gazibegović 67 minuta

Cimirot 45 minuta

Miličević 45 minuta

Kovačević 17 minuta

Demirović 12 minuta

Bešić 9 minuta

Novi kandidati?

Promjena na spisku će sigurno biti. Među golmanima je povrijeđen Nikola Vasilj, a Vladan Kovačević je odustao od nastupa za BiH. Kenan Pirić se u međuvremenu se u AEK Larnaca nametnuo i čak plasirao u grupnu fazu. Ostaje vidjeti ko će zauzeti mjesto trećeg golmana. Nedavno su bugarski mediji pisali kako je Hidajet Hankić zanimljiv Petevu, a nedavno je dobio pasoš BiH.

U međuvremenu dobre transfere napravili su Halid Šabanović koji se nakon odlaska iz Sarajeva nametnuo u francuskom šampionatu u prvih 11 Angersa. Dobar transfer napravio je i Ivan Bašić koji je dres Zrinjskog zamijenio dresom ruskog prvoligaša Orenburga u kojem je također standardan. Dobro u Sarajevu igra i U21 reprezentativac Andrej Đokanović, kojega je njegov trener nametnuo javnosti kao dugoročno sigurno rješenje za budućnost prvih 11 reprezentacije. Uvijek je konkurentan i Kenan Kodro koji je posljednji put propustio okupljanje.

Sigurno je da Petev neće dodavati puno novih imena jer ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja, a posebno ne u reprezentativnom fudbalu gdje je timski duh i zajedništvo jedan izuzetno bitan faktor za uspjehe.

Možda je zanimljivije vidjeti promjene unutar već isprobanog igračkog kadra. Amar Dedić nametnuo se u Red Bull Salzburgu, a bude li igrao i utakmice Lige Šampiona, ne samo da će ovaj put biti u konkurenciji za mečeve, nego moguće i u prvih 11. Raduje i bolji status Ermedina Demirovića koji ima u Augsburgu nego što ga je imao u Freiburgu. Nadamo se kako će si i Amer Gojak transferom u Ferencvaroš podići formu.

Oni najmlađi lavovi u reprezentaciji sigurno sve više kucaju na vrata prvog sastava, no upravo junske utakmice su pokazale kako sa njima treba biti oprezan, jer oni koji ne dolaze iz previše jakih liga možda još uvijek ne mogu pružiti partije na nivou kao što to rade starije i iskusnije kolege.

Jedno je sigurno, reprezentacija je pod vodstvom Ivajla Peteva napokon donekle vratila samopouzdanje i simpatije navijača, a pobjedom protiv Crne Gore i osvajanjem Lige Nacija napravio bi se značajan iskorak iz krize u kojoj se Zmajevi nalaze još od mandata Roberta Prosinečkog, prenosi Reprezentacija.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje