Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet debitanata u dresu reprezentacije: Novi Zmajevi dolaze iz Italije, Švedske, Austrije…

Preuzmite sliku

Selektor fudbalske selekcije BiH Ivajlo Petev (45) danas je objavio spisak igrača na koje računa za predstojeće prijateljske utakmice protiv Crne Gore (2. juna na Grbavici) i Danske (6. juna u Brondbyju), a na njemu se nalazi i pet debitanata.

Novi igrači u A selekciji BiH su defanzivci Aleksandar Jovičić i Jusuf Gazibegović te veznjaci Andrej Đokanović, Adi Nalić i Dario Šarić.

U nastavku vam predstavljamo debitante u A selekciji BiH.

Aleksandar Jovičić (25, Gorica)

Jovičić je rođen u Banjoj Luci, a od 2018. godine nastupa za hrvatsku Goricu i igra na poziciji stopera. Kapiten je ove momčadi i ove sezone je odigrao 32 meča u svim takmičenjima te zabio dva gola. Za našu U21 selekciju nastupio je u šest susreta. U dosadašnjoj karijeri igrao je za Rudar iz Prijedora, banjalučki Borac, Krupu, Slaven Belupo i Istru.

Jusuf Gazibegović (21, Sturm)

Gazibegović, koji je rođen austrijskom Salzburgu, je aktuelni U21 reprezentativac BiH i prvotimac Sturma iz Graza. U redove Sturma stigao je u septembru 2020. godine iz Salzburga, a ove sezone je odigrao 28 susreta za Sturm u svim takmičenjima, zabio jedan gol i jednom asistirao. Primarno igra poziciju desnog beka, ali podjednako dobro se snalazi i na lijevom beku. Prošao je sve omladinske selekcije BiH te odigrao 34 susreta. Sa U17 BiH igrao je na Europskom prvenstvu 2017. godine.

Anrej Đokanović (20, Sarajevo)

Đokanović je rođen u Istočnom Sarajevu, a poput Gazibegovića je aktuelni U21 reprezentativac BiH. Trenutno nastupa za FK Sarajevo i u tekućoj sezoni je odigrao 37 susreta u svim takmičenjima te zabio jedan gol. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a prošao je sve omladinske selekcije BiH za koje je nastupio u 30 utakmica te postigao jedan gol. Đokanović je prošle sezone sa Sarajevom osvojio titulu šampiona BiH.

Adi Nalić (23, Malmo)

Nalić je rođen u švedskom Solvesborgu, a od 2017. godine član švedskog Malmoa. Sa ovim klubom je prošle sezone osvojio titulu šampiona Švedske te odigrao 17 susreta u ligi, dva puta pogađao i dodao dvije asistencije. U novoj sezoni švedskog šampionata nastupio je u osam mečeva, postigao gol i jednom asistirao. Primarno igra na poziciji ofanzivnog veznog, dok ga je u nekim susretima trener Malmoa koristio na desnom krilu.

Dario Šarić (23, Ascoli)

Šarić je rođen u talijanskom gradu Cento, a od septembra prošle godine nastupa za talijanski Ascoli. Prethodno je igrao za Carpi i Sienu. Ove sezone je odigrao 35 mečeva u Seriji B, zabio jedan gol te dva puta asistirao. Primarno igra na poziciji centralnog veznog, a osam puta je igrao za naše omladinske selekcije. Za U17 BiH je odigrao sedam susreta, a jednom je nastupio za U19 BiH. (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,