Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Penali odlučili pobjednika: Chelsea osvojio Superkup Evrope

Preuzmite sliku

U okviru finalne utakmice Superkupa Evrope Chelsea je odigrao utakmicu protiv Villarreala u Belfastu na Windsor Parku. Konačan rezultat utakmice glasio je 1:1. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca prvi trofej otišao je fudbalerima Chelseaja.

Utakmica je sjajno otvorena, pa je već u šestoj minuti utakmice Timo Werner imao izuzetnu priliku nakon kornera, ali je Sergio Asenjo odlično odbranio njegov udarac.

Igrala se 27. minuta utakmice kada je po lijevoj strani probio Kai Havertz i poslao prizemni centaršut u kazneni prostor koji je u pogodak pretvorio Hakim Ziyech.

Mogao je Villarreal već u 33. minuti da izjednači nakon što je Boulaye Dia izašao jedan na jedan sa Edouardom Mendyjem, ali je njegov udarac odbranio golman Chelseaja.

Samo par minuta nakon toga, nova šansa, ali na suprotnoj strani. Ovoga puta u prilici se našao Marco Alonso, ali je Asenjo dobro pročitao namjeru i odbranio njegov udarac.

Do kraja prvog poluvremena Žuta podmornica je još jedanput zaprijetila, ali je udarac Gerarda Morena završio na prečki, te je tako na poluvremenu ostalo 1:0 za Plavce.

U nastavku drugog poluvremena ponovo velika prilika za Morena, ali ovaj put umjesto prečke on pogađa stativu. Napadač se iskupio za sve ove promašaje u 73. minuti utakmice kada nakon asistencije Dia pogađa mrežu Chelseaja za 1:1.

Do kraja regularnih devedeset minuta rezultat se nije mijenjao, te su uslijedili produžeci. Ipak, u produžecima mreže su mirovale, ali je nkoliko odličnih šansi propustio Chelsea i to redom preko Pulišića i Azpilicuete u prvom produžetku, te preko Masona Mounta u drugom produžetku.

Ipak, na kraju bilo je potrebno sedam penal serija kako bi Chelsea stigao do novog trofeja, a tragičar za Villarreal bio je Raul Albiol.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,