Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Panika u Kolnu: Oko 5.000 navijača Zvezde predvođeno huliganom Bogdanovom najavilo dolazak

Preuzmite sliku

Policija njemačkog grada Kolna uvela je najviši stupanj pripravnosti pred utakmicu Europske lige između bundesligaša Kolna i beogradske Zvezde u četvrtak jer se očekuje dolazak velikog broja huligana iz Njemačke i Srbije.

Utakmica je već proglašena susretom maksimalnog sigurnosnog rizika, a pogotovo nakon izgreda koje su prije dva tjedna navijači Kolna napravili protiv Arsenala u Londonu, kada je njih čak 20 hiljada provalilo na stadion Emirates. Koln je zbog toga pod posebnom prismotrom UEFE, a u četvrtak ih očekuje prva domaća europska utakmica nakon čak 25 godina.

Zbog toga će biti angažirano čak dvije hiljade policajaca i veliki broj redara, najviše ikad za jednu nogometnu utakmicu u tom njemačkom gradu. Na stadionu se očekuje 46.000 navijača, među njima i 500 najgorih domaćih huligana, dok se očekuje i dolazak oko 5.000 navijača Zvezde, a od čega njih 2.700 nema kartu za meč, među njima 500 opasnih huligana koje će da predvodi neonacista Ivan Bogdanov.

Njemački mediji i policija tvrde da radikalni navijači Crvene zvezde mogu izazvati nemire, kako u gradu, tako i na tribinama stadiona u Kolnu. Neimenovani oficir za bezbjednost otkriva da se očekuju žestoki sukobi navijača Crvene zvezde i Kolnu.

– Svjesni smo da postoji velika opasnost za sukobe između navijača. Simaptizeri Zvezde piju alkohol i koriste pirotehniku, a i Koln ima nasilne navijače. Kod domaćih navijača radiće emocije zbog prvog meča u Evropi na svom stadionu nakon 25 godina, što znači i pojačanu opasnost za konflikte – navodi se iz policije Kolna.

Navijači Kolna napravi su pravi haos prije 14 dana u Londonu, kada je njih više od 20.000 došlo na utakmicu protiv Arsenala. Iako je samo 5.000 ljudi imalo karte ostali su pravili nerede po gradu i tukli se sa policijom. Početak utakmice kasnio je sat vremena, pošto su se njemački huligani potukli sa redarima na stadionu.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,