Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Panika u Italiji: Mihajlović i Vialli preminuli jer su tjerani na uzimanje nedozvoljenih supstanci?

Preuzmite sliku

Veliki strah vlada među bivšim nogometašima Italije, svi žele saznati jesu li uzimali kakve nedozvoljene stvari zbog toga što misle kako su u životnoj opasnosti

U vrlo kratkom vremenskom razdoblju preminuli su Siniša Mihajlović i Gianluca Vialli. Dvojica nogometaša koji su bili legende talijanskog nogometa i Serije A u kratkom su roku umrli od raka. Iako su bolovali od različitih vrsta raka, smrt Siniše Mihajlovića i Gianluce Viallija digla je Italiju na noge. Otvorene su neke teme o kojima se šutjelo desetljećima. O korištenju nedopuštenih sredstava, o tome kako su nogometaše tjerali na neprovjerene tablete i razne suplemente.

Zato je Italija u strahu, zato se na Apeninima sve glasnije priča da bi Mihajlović i Vialli mogli biti još živi. Srbin je imao 53, a Italijan 58 godina. Njihove bolesti možda su uzrokovane supstancama koje su uzimali dok su bili nogometaši. Zbog toga su njihovi bivši suigrači u velikom strahu za život.

O dopingu i korištenju nedopuštenih sredstava prvi je javno progovorio trener Zdenek Zeman. Čeh, koji je karijeru gradio u Italiji kao trener, 1998. je optužio Juventus za dopingiranje igrača. Nakon suđenja Juventusov liječnik Riccardo Agricolo osuđen je na 22 mjeseca zatvora zbog sustavnog dopinga od 1994. do 1998. godine.

Trebalo bi istražiti kakve smo tvari tada uzimali. Moramo znati hoće li nam uzimanje raznih supstanci iz tog razdoblja s vremenom naškoditi. Bojim se. Svašta se događa mnogim igračima iz tog razdoblja. Tada je postojala doping kontrola, nismo mogli tek tako uzeti ništa, ali sada bi trebalo istražiti jesu li te tvari koje smo tada uzeli ostale u našim tijelima ili su izašle van – rekao je za Corriere dello Sport Dino Baggio bivši igrač Juventusa, Parme, Lazija te otvoreno priznao da strahuje za život. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje