Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je nova Barcelona i veliko pitanje: Kako će njih dvojica zajedno?

Preuzmite sliku

Barcelona povratak na evropski vrh traži s tri velika pojačanja. Momčad za 2019./20. puna je zvijezda, ali kako ih ukomponovati, prije svega u napadu?

U novoj ekipi nema mjesta za dva donedavno nezamjenjiva člana, Ivana Rakitića i Luisa Suareza. Iako obojica u nogama i plućima imaju još barem dvije sezone vrhunskog fudbala, Barcelona je umjesto njih dovela Frenkieja de Jonga, a očekuju se Antoine Griezmann i povratak Neymara.

I dok će De Jong, najbolji mladi veznjak na svijetu, zamijeniti Rakitića na sredini terena, u Indexovoj projekciji Barceloninog napada za predstojeću sezonu iz prošle je ostao samo Messi. Nemoguće je zamisliti da će Barcelona za Neymara i Griezmanna u najboljim godinama platiti oko 300 miliona eura, da bi im onda pretpostavila Suareza, koji je dobro zagazio u 33. godinu.

Rakitića se rješava bezosjećajno, dok je za njegovog kolegu iz napada, koji je u klubu također pet godina, ostavila nešto više sentimenta. Ali bez obzira na to što je peti strijelac u hiostoriji Barcelone, Suarez nije budućnost kluba.

Što se tiče budućnosti, glavna pitanja su: Trebaju li uopšte Barceloni i Neymar i Griezmann, kako ih uklopiti u momčad i učiniti da služe Messiju?

  • Hristo Stoičkov, legenda Barcelone, nije samo uvjeren da njih troje zajedno mogu nego bi on u momčad stavio svih pet napadača: “Ne vidim razloga zašto u istoj momčadi ne bi mogli biti Messi, Suarez, Neymar, Griezmann i Dembele? Griezmann može igrati kao istureni ili povučeni napadač, Neymar i Dembele mogu biti na krilima. Barcelona tako svakako može igrati s petoricom u napadu, kao što smo igrali Romario, Laudrup, Salinas, Begiristain i ja.”

    Pichi Alonso, još jedan Barcelonin golgeterski velikan, nikako se ne slaže s megalomanskim Bugarinom: “Teško je, da ne kažem nemoguće, uklopiti čak četiri napadača u momčad. Što se tiče novih igrača, Neymar i Griezmann uopće nisu kompatibilni. Jedan je dribler, drugi je finišer. S njima dvojicom u momčadi postoji veliki rizik gubitka ravnoteže momčadi. Doda li im se još Messija i Suareza, ne znam kako bi to izgledalo. MSN je bio sjajan napadački trojac, ali golema je razlika između momčadi koja igra s tri ili četiri napadača.”

    Josep Maria Minguella, katalonski agent koji je u Barcelonu doveo Maradonu, Stoičkova i Romarija, još je negativnije nastrojen prema superofenzivnoj Barceloni, a posebno je kritičan prema Griezmannu: “Najteže mi je u novoj momčadi Barcelone naći mjesto za njega. On je energičan i živ igrač, ali i s izraženim manama. On mora biti u fokusu kao napadač, ali u Barceloni je to mjesto rezervisano za Messija. Tako da se Griezmann može nadati jedino ulozi i mjestu Arde Turana i dosađivanju na krilu. Ne bih doveo ni njega ni Neymara nego bih tražio igrače drugačijih karakteristika, koji u ovaj klub dolaze čiste glave. Jer ne zaboravimo kako je Neymar odavde otišao i da Griezmann dolazi s mišlju da mora igrati, a niko ne zna kako ga ukomponovati.” (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje