Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je dom novog nogometnog vladara i najskuplji je na svijetu

Preuzmite sliku

Dvorac Louis XIV. koji je završen 2011. građen je u stilu francuskih dvoraca iz 17. stoljeća. U i oko “najskuplje kuće na svijetu” možete vidjeti šta god možete i zamisliti. Doslovno…

Investicijski fond iz Saudijske Arabije na čelu s princem Mohammadom bin Salmanom ovih je dana finalizirao kupnju 80 posto dionica Newcastlea za koje je isplatio 350 miliona eura, što je samo 80 miliona eura više nego što je 2015. iskeširao za dvorac u blizini Versaillesa. No, i to je za njega za kap u moru, saudijski princ na raspolaganju ima čak 377 milijardi eura!

Dvorac Louis XIV. koji je završen 2011. građen je u stilu francuskih dvoraca iz 17. stoljeća, a cijelo imanje se proteže na skoro 5.000 kvadratnih metara. U i oko “najskuplje kuće na svijetu” možete vidjeti što god možete zamisliti. Doslovno.

Vinski podrum, vanjski i unutrašnji bazen, jedan poseban s velikim ribama, noćni klub, soba za meditaciju i odmor, kino, teren za squash, sobu u akvariju…Nije potrebno ni reći da je unutrašnjost ukrašena skupocjenim umjetninama, da je svaki djelić dvorca pokriven tehnologijom kojom se upravlja preko mobitela.

  • Luksuzno uređenih spavaćih soba ima ni više ni manje nego deset, u dvorcu se nalazi oslikana kupola, biblioteka, vinski podrum s više od 3.000 boca, ogromna dvoranu za bal i ostale svečanosti.

    Ipak, ovaj velebni dvorac nije najskuplja nepokretnina u posjedu Bin Salmana. Te 2015. je za 530 miliona eura od ruskog tajkuna kupio 130-metarsku jahtu koja ga je zadivila na odmoru u Francuskoj. Ako ne znate gdje je originalni primjerak 400 miliona vrijednog Da Vincijevog “Salvatora Mundija”, kod Bin Salmana je, 24sata.hr.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje