Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvoreno pismo UG Prijatelji FK Sloboda nakon odluke NS/FS BiH o suspenziji Husića

Preuzmite sliku

Ovo otvoreno pismo započinjemo povratkom u kraj prošle godine, tačnije 16. decembar 2014. godine. Naime, na Izboru za najboljeg sportistu 2014. godine u organizaciji Nezavisnih novina i RTV BiH i pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, te partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, Azmir Husić je ponio prestižnu nagradu razvoja za sport. Nadležne državne instance su prepoznale ono što tuzlaci znaju već nekoliko godina, a to je da je Husić istinski sportski entuzijasta. Pored svojih Slobode i Sloge, Husić patriotski podržava nogometnu reprezentaciju BiH čiji je veliki navijač.

Nažalost, u ovoj državi mnoge društvene sfere imaju svoje mračne strane što potvrđuje odluka Disciplinske komisije NS FBiH kojom se Husić prvostepenom odlukom kažnjava jednogodišnjom zabranom sportskih funkcija zbog navodnih kritika upućenih na rad saveza. Time je poslana obeshrabrujuća poruka cjelokupnom sportskom životu naše države.

  • sloga simin han3
  • Simptomatično i ne tako slučajno zvuči činjenica da se odluka donosi 95 dana nakon navodnog incidenta, a još manje slučajno obzirom da je tuzlanska Sloboda trenutno najpozitivnije iznenađenje prvenstva. Opće poznata činjenica je da unutar NS FBiH još uvijek vlada pometnja od pretprošle sezone kada je Sloboda mnogima poremetila lične planove i apetite te ih uskratila nagrada za obećano mjesto promocije drugoj ekipi. Također je opće poznato da sve komisije NS FBiH “plešu” po različitim direktivama. Najpoznatije od svega jeste da svi spomenuti, a prvenstveno profesionalno zaposlene osobe u Savezu, svoj “hljeb” zarađuju upravo od istinskih sportskih entuzijata i klubova. Umjesto da klubovima budu servis NS FBiH je (ne)svjesno propustio tu ulogu u slučaju “Sloge” Simin Han.

    Umjesto da budu manji od “makovog zrna “jer je samo pitanje vremena kada će sfera sporta biti sistemski uređena važećim pozitivnim legislativnim normama čime će automatski biti eliminirani iz njenog daljeg procesa, članovi NS FBiH kažnjavaju jedino što u ovom trenutku BH sporta vrijedi. Sportske entuzijaste! Tako nešto mogu učiniti samo osobe sa skrivenim ličnim motivima, oportunisti i oni koje ne zanima dalji razvoj sporta.

    Obzirom na sve navedeno, UG Prijatelji FK Sloboda izražava opravdanu sumnju u kršenje Statuta NS FBiH i kršenje statutarno obaveznih principa lojalnosti, integriteta i sportskog duha od strane članova NS FBiH.

    Ovom prilikom pozivamo Eldina Bakovića da iz stručnih i moralnih razloga, kršenja Statuta NS FBiH te činjenice da je prošlogodišnje prvenstvo lige pod nadležnošću NS FBiH u potpunosti neregularno odigrano, neopozivo dadne ostavke na poziciju generalnog sekretara NS FBiH.

    Također, pozivamo Skupštinu NS FBiH da razriješi dužnosti Disciplinsku komisiju, a u skladu sa statutarnim nadležnostima.

    U konačnici, sigurni smo da će Apelaciona komisija NS FBiH ukinuti odluku Disciplinske komisije, a u skladu sa statutarnim ciljevima unapređenja i razvoja nogometa u Federaciji BiH.

    Svim navijačima Slobode možemo samo ponoviti Husićeve riječi u najavi nedjeljne utakmice protiv Veleža: “svojim dolaskom pomozite na nezadrživom stvaranju jake Slobodu“. Podrška za Husića!

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje