Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveni e-mailovi: Blatter i Mbekia dogovorili transakciju 10 miliona dolara

Preuzmite sliku

Uvid u elektronsku poštu iz 2007. godine otkrio je razgovore između predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) Seppa Blattera i tadašnjeg predsjednika Južnoafričke Republike Thaba Mbekia o transakciji skoro 10 miliona dolara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dnevni južnoafričkiafrički list “Sunday Times” objavio je danas kako je među e-mail poštom vidljivo da je generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke od vlade Južnoafričke Republike tražio 10 miliona dolara. Prema pisanju novina, Valcke je u mailovima tvrdio kako je transakcija novca dogovorena između Blattera i predsjednika Mbekia.

Pretpostavlja se kako je 10 miliona dolara “otišlo u ruke” Warnera koji je trenutno pod istragom, kao “nagrada” jer je sa drugim FIFA-inim zvaničnicima glasao da Južnoafrička Republika bude domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine.

Iz ureda Mbekia, sa druge strane, negirali su bilo kakvu umiješanost u korupciju u najnovijoj aferi koja je potresla rukovodstvo krovne fudbalske organizacije. Krajem maja, vlasti Sjedinjenih Američkih Država podigle su optužnice proiv brojnih zvaničnika FIFA-e po optužbama za reketiranje, zavjeru i korupciju.

Kada je riječ o Blatteru, on je priznao kako je imao veze sa izborima unutar FIFA-e 2004. godine kada je odlučeno da Južnoafrička Republika bude prva afrička zemlja gdje će biti održano svjetsko prvenstvo u fudbalu. On je prošle sedmice podnio ostavku na mjesto čelnika FIFA-e nakon korupcijskog skandala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje