Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oštra kazna iz UEFA-e: Manchester City izbačen iz Lige prvaka, te kažnjen s dvije sezone neigranja

Preuzmite sliku

UEFA je objavila odluku o kazni Manchester Cityju s dvije godine neigranja u Ligi prvaka. Engleski prvak uz to morat će platiti i kaznu od 30 miliona eura. 

Nezavisno sudsko vijeće za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila.

“Nakon ročišta održanog 22. januara 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim predsjeda José da Cunha Rodrigues, danas je izvijestilo fudbalski klub Manchester City o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-ju proslijedio glavni istražitelj.

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije sarađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB-a.

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere nogometnom klubu Manchester City i to da će biti isključen iz sudjelovanja u klupskim takmičenjima UEFA-e u sljedeće dvije sezone (tj. sezone 2020./2021. i 2021./2022.) i platiti kaznu u iznosu od 30 miliona eura.

Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu”, stoji u saopćenju kojeg je objavila UEFA. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje