Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osmi put protiv Belgije: Svi golovi naše reprezentacije u dosadašnjim utakmicama (VIDEO)

Preuzmite sliku

U dosadašnjoj historiji Bosna i Hercegovina i Belgija su odigrali sedam međusobnih utakmica. U subotu, ove dvije reprezentacije će odigrati svoj prvi susret na stadionu Grbavica. 

U susret ovoj utakmici, za vas smo pripremili sve golove reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Belgije.

Prvu utakmicu pomenute reprezentacije su odigrale 26. marta 2005. u Bruxellesu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. Naša reprezentacija je povela već u prvoj minuti preko Zlatana Bajramovića, ali do kraja poluvremena Belgija je stigla do preokreta i na kraju susreta slavila sa 4:1.


Drugu međusobnu utakmicu Bosna i Hercegovina i Belgija su odigrale 3. septembra 2005. u Zenici. Jedini gol na utakmici postigao je Sergej Barbarez u 62. minuti utakmice.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. godine spojile su Bosnu i Hercegovinu i Belgija, a naša reprezentacija je u obje utakmice bila bolja od rivala. Prvobitno je u Genku Bosna i Hercegovina ostvarila pobjedu rezultatom 4-2 golovima Edina Džeke u 8., Jahića u 74., Bajramovića u 81. i Zvjezdana Misimovića u 87. minuti utakmice.

Nekoliko dana kasnije u Zenici dva gola Edina Džeke donijela su pobjedu Bosni i Hercegovini rezultatom 2-1.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. Bosna i Hercegovina i Belgija su bile smještene u grupu B. U Zenici 13. oktobra 2014. utakmica između Bosne i Hercegovine i Belgije je završena neriješenim rezultatom 1-1. Bosna i Hercegovina je povela golom Edina Džeke u 28. minuti utakmice da bi u 51. minuti Radja Nainggolan postavio konačan rezultat.


U Bruxellesu 3. septembra 2015. Belgija je ostvarila pobjedu rezultatom 3-1. Bosna i Hercegovina je u 15. minuti povela golom Edina Džeke udarcem glavom nakon ubacivanja Mensura Mujdže, da bi u 23. minuti utakmice Marouane Fellaini nakon ubačaja iz kornera također glavom izjednačio rezultat na utakmici. Pred kraj prvog poluvremena Kevin De Bruyne udarcem izvan šesnaesterca dovodi Belgiju u prednost. U drugom poluvremenu Belgija je postigla još jedan gol kojeg je postigao Eden Hazard iz jedanaesterca.


Godinu dana poslije Belgija i Bosna i Hercegovina odigrale su utakmicu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Autogolom Emira Spahića Belgija je povela u 26. minuti utakmice. Tri minute poslije Eden Hazard je postavio konačan rezultat prvog poluvremena. U drugom poluvremenu Belgija postiže još dva gola te ostvaruje visoku pobjedu rezultatom 4-0. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje