Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oman i Kuvajt mogući suorganizatori nogometnog SP 2022.

Preuzmite sliku

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije Gianni Infantino traži mogućnost da se  svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. proširi na učešće 48 ekipa.

Za Katar je poznato da nema infrastrukturu da ugosti 48 reprezentacija, zbog čega se  kao mogući suorganizatori spominju Oman i Kuvajt.

Kako prenose agencije, tu mogućnost potvrdio je potpredsjednik Organizacionog komiteta Nasser Al Khater, ali  “odluke o tome još nema”.

– Mogu samo da ponovim da je Katar spreman  organizirati turnir sa 32 ekipe – izjavio je Al Khater.

Dodao je,  da je osnovna želja organizatora da predstavi ljude i regiju, pri čemu je manje važno da li će Katar takmičenje organizirati sam ili zajedno sa svojim susjedima iz regije. Saradnja sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjem Arapskim Emiratima nije vjerovatna, jer  je Katar i dalje u političkom sporu s njima.

Sa suorganizatorima Omanom i Kuvajtom svaki dan je sve bliže ideja o 48 reprezentacija na SP 2022., o čemu posljednjih  sedmica uporno govori Infantino.

Za SP 2026. je ovo proširenje  već potvrđeno, a za SP 2022. FIFA će ponovo raspravljati naredne sedmice na sastanku u Miamiju. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje