Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasio se Vico Zeljković nakon istrage o nezakonutim poslovanju: Mi ne trošimo državni novac

Preuzmite sliku

Vico Zeljković, predsjednik FS BiH, komentarišući istragu o navodnom nezakonitom poslovanju i navodnim spornim ugovorima u FS BiH koje sprovodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je da je rad Saveza zakonit i transparentan, objavljeno je na Facebook stranici Zeljkovića.

“Tu nema ništa sporno. To je stara priča već nekoliko mjeseci. Sada je neko uslikao dokumentaciju, dao medijima” kategoričan je Zeljković.

On je podsjetio da je NS/FS BiH Udruženje građana koje 100 odsto prihoda ostvaruje od UEFA i FIFA, te sponzora.

“Nema ni jedne KM državnog novca, tako da je ta cijela priča koja se želi predstaviti na neki pogrešan način, zapravo glupost i nebuloza. Sve se radi po procedurama, sve je pokriveno pravilnicima i ne želim trošiti energiju na te stvari”, rekao je Vico Zeljković.

Riječ je navodno o ugovorima u vezi sa navodnim zloupotrebama službenih ovlaštenja uposlenika NS/FS BiH, te je zatražena dokumentacija i objašnjenje pod kojim su uslovima zaposlene tri osobe. Radi se o Vasi Mijoviću, direktoru marketinga i komunikacija u NS/FS BiH te Rijadu Proliću.

Obuhvaćen istragom je navodno i angažman savjetnika Vice Zeljkovića, predsjednika BH kuće fudbala, Marka Miličića. Zatražene su i novčane uplate, odnosno dokazi koji to potvrđuju, a koje je Savez izvršio na račun Miličića, kao i dokumenti odluka Izvršnog odbora ili drugog tijela Saveza o njegovom angažovanju. Predmet istrage navodno je i lista osoba koje su putovale sa reprezentacijom BiH na utakmice u Finsku i Dansku 2021. godine, kao i dokumentacija u vezi izgradnje terena sa vještačkom travom u Krupi na Vrbasu, Mostaru i Ilijašu.

Ove navode Zeljković je takođe komentarisao navodeći da su zaposlenja obavljena na osnovu Konkursa i procedura koje su ispoštovane.

“Sve je urađeno na osnovu internih pravilnika i procedura i nema mjesta bilo kakvoj priči o bilo kakvim nepravilnostima. To se odnosi i na savjetnike. Mi nismo državna institucija, ne trošimo državni novac kako to neko želi predstaviti, jer su to možda neki navikli da rade, pa sada nama pokušavaju to nametnuti ili prebaciti”, nagalsio je Zeljković.

On je najavio sjednicu Skupštine NS/FS BiH 19. aprila na koju su dolazak potvrdili predstavnici FIFA i UEFA te predsjednici nekoliko nacionalnih saveza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,