Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odlazak velikana: Preminuo Aleksandar Ivoš – čika Aco, legendarni napadač Slobode

Preuzmite sliku

Legendarni napadač Slobode preminuo je sinoć u Novom Sadu u 90. godini života. 

Ivoš je jedna od istinskih igračkih legendi FK Sloboda. Jedan je od tvoraca moderne Slobode koja je početkom 60-ih godina prošlog vijeka ušla u elitni rang fudbala bivše zemlje, piše FK Sloboda.ba.

Crveno – crni dres je nosio u dva navrata. Prvo od 1961. do 1964. godine, a zatim je 1969. godine u dresu Sobode i okončao igračku karijeru. Bio je i direktor našeg kluba. Čovjek kojeg su svi cijenili i poštovali. Jedan od fudbalera po kojima je Sloboda bila prepoznatljiva širom nekadašnje zajedničke države.

Čika Aco, kako smo ga od milja zvali, svoje pozne godine proveo je u Novom Sadu, no uvijek se sa radošću prisjećao kluba kojeg je neizmjerno volio:

„Čim mi neko pomene Slobodu ja se naježim jer sam zaista zavolio taj grad i ljude u njemu. Sad kada bi se ponovo rodio pravo bi otišao u Tuzlu. Dres Slobode bio je veoma značajan svi smo ga cijenili i poštovali. Rado se sjećam mnogih igrača, Avdičevića, Šehića, Jusića, Nalića, Geruma, Zadela…“, izjavio je Ivoš u knjizi „100 godina Slobode“ dodavši kako nikada neće zaboraviti kada su ga navijači na rukama nakon plasmana u Prvu saveznu ligu SFRJ nosili do stana gdje je živio.

Posljednji put naš legendarni napadač Slobodu je gledao 2014. godine. Tada su Crveno – crni igrali prijateljski meč protiv Novog Sada, a na stadionu „Detelinara“ pojavio se i čika Aco. Bio je to susret pun emocija i prisjećanja na nezaboravne trenutke u dresu voljenog kluba.

Aleksandar Ivoš rođen je 28. juna 1931. godine u Valjevu.

“Počivajte u miru naš čika Aco.

Porodici i prijateljima FK Sloboda ovom prilikom upućuje najdublje izraze saučešća. Uz vas smo u ovim tužnim trenucima”, poručuju iz FK Sloboda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje