Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od ove sezone velike promjene u fudbalu: Evo šta se sve mijenja u igri

Preuzmite sliku

Nakon dugotrajnih konsultacija, mudrovanja i analiziranja, FIFA je od ove sezone odlučila promijeniti pravila koja su uzrokovala puno polemike i problema igračima, sucima i trenerima

Neka od njih mogli smo vidjeti ranije ovog ljeta tokom ženskog SP-a, afričkog Kupa nacija te Copa Americe koja su bila prva takmičenja na kojima je FIFA primijenila promjene.

Neka pravila će definitivno unijeti pozitivne promjene, dok su neka i dalje nedorečena i trebat će još dosta vremena da se uštimaju do savršenstva kao što je tumačenje igranja rukom, piše Index.

To su najbolje osjetili Dinamovi igrači i navijači u srijedu na prvoj utakmici play-offa Lige prvaka protiv Rosenborga kad je sudac Daniele Orsato igranje rukom jednog norveškog defanzivca protumačio kao nenamjerno, odnosno “uz tijelo”.

Na snimku se vidjelo da igračeva ruka nije bila u najprirodnijem položajem, a ni VAR se nije oglasio smatrajući da nije bila riječ o “očitoj sudijskoj pogrešci”, jedinom uslovu kad se u igru uključuje sudija u VAR sobi.

No, iako ima još dosta prostora za napredak, ovo su nova pravila koja će se strogo primjenjivati od ove nogometne sezone.

Mrtve lopte

Ako sudija igru prekida zbog nepredviđenih okolnosti poput povrede igrača, lopte koja više nije adekvatna za igru ili uticaja na igru od strane vanjskih faktora, tada se igra nastavlja takozvanom mrtvom loptom. Sudac je ispušta između igrača dviju ekipa, a prešutan je dogovor da se u toj situaciji lopta vraća ekipi koja je imala posjed prije prekida igre.

Sada to više neće biti slučaj. Lopta će se odmah dodijeliti ekipi koja je posljednja imala posjed prije prekida, i to na mjestu na kojem je zadnji put neki od igrača dotakao loptu, a svi ostali igrači morat će biti udaljeni barem četiri metra.

Glavna vodilja za ovu promjenu bile su nebrojene situacije kad igrač leži na terenu. U tom slučaju je protivnička ekipa izbacivala loptu u aut, potencijalno u izglednoj situaciji, a kad bi im je protivnička ekipa vraćala, to bi u pravilu bilo duboko u njihovoj polovici ili čak kod golmana. Ekipi koja je imala loptu u posjedu prije prekida tada bi trebalo puno više vremena da se vrati u poziciju u kojoj bi bila što često ni ne bi bilo moguće.

Ipak, ako do mrtve lopte dođe u šesnaestercu, ona će biti dodijeljena golmanu bez obzira na to koja je ekipa imala posjed prije prekida. Također, odsad će slučajno postizanje gola od strane suca te kontakt suca i lopte koji za posljedicu ima promjenu posjeda – biti dosuđeni kao mrtva lopta.

Sudija više nije ‘zrak’

Do sad je sudija bio tretiran kao zrak, odnosno kad god bi ga lopta slučajno dotakla igra bi se nastavila. No, od ove sezone svaki dodir sudije s loptom zaustavlja igru. Sudija će loptu uzeti u ruku i podbaciti je ekipi koja je bila u njenom posjedu prije nego što je dotakla suca. Također, pogodi li lopta suca i na taj način se odbije u gol, on neće biti priznat.

Igranje rukom

I dalje najkontroverznije nogometno pravilo je igranje rukom. Činilo se da nije dovoljno dobro definisano i da je sucima omogućavalo širok prostor za interpretaciju, što je uzrokovalo izrazito različita stajališta o samoj prirodi ovih pravila. Sada je igranje rukom pobliže i preciznije definisano.

Igranje rukom, bilo namjerno ili slučajno, kažnjavat će se u idućim slučajevima:

– kada igrač postigne gol rukom,

– kada igrač igra rukom te uđe u gol-šansu, bez obzira na to je li postignut gol

– kada je svoje tijelo učinio neprirodno većim postavljanjem ruke u određeni položaj

– kada se ruka nalazi iznad ramena (osim ako je igrač iskontrolisao loptu te je ona dotakla ruku).

S druge strane, igranje rukom neće biti smatrano prekršajem ako je:

– lopta pogodila igrača,

– ruka bila postavljena blizu tijela i nije učinila tijelo neprirodno većim,

– igrač pao i lopta ga je pogodila u ruku kojom se služio kako bi ublažio pad, a ne kako bi spriječio prolazak lopte.

Također, golmanu je dozvoljeno igrati rukom poslije neuspješnog pokušaja da vrati loptu u igru nakon auta ili povratnog dodavanja.

Gol-aut

Jedna od najpoznatijih promjena svakako se tiče izvođenja gol-auta. Naime, odsad golman smije dodati loptu suigraču unutar šesnaesterca, dok po starim pravilima lopta nije bila u igri dok nije napustila kazneni prostor.

Suparnik i dalje treba čekati izvođenje izvan šesnaesterca. Ovo pravilo moglo bi donijeti sasvim novu mehaniku započinjanja napada od golmana, posebno kod ekipa koje napad kreiraju od stopera, koji će sada loptu moći dobiti puno bliže svom golu.

To je pravilo promijenjeno jer su ekipe koje igraju vrlo visoki presing bile u golemoj prednosti u odnosu na protivnika. Stisle bi ih na vrhu šesnaesterca i puno lakše dolazile do lopte. Ovim pravilom ekipe koje izvode gol-aut imat će puno više prostora i mogućnosti iznijeti loptu.

Slobodni udarci

Kada ekipa koja se brani postavi više od tri igrača u odbrambeni zid, nijedan igrač napadačke momčadi nema pravo stati u živi zid i time ometati organizaciju i blok. Ako napadač kojim slučajem u trenutku izvođenja bude udaljen od živog zida za manje od metar, tada će se protiv te ekipe dosuditi indirektan udarac.

Zanimljivo zaobilaženje pravila pokazala je ženska reprezentacija Španije, koja je postavila vlastiti živi zid ispred obrambenog da bi se on u posljednjem trenutku maknuo.

Također, ekipa ima pravo izvesti slobodan udarac na brzinu, a sudac neće zaustavljati igru kako bi pokazao žuti ili crveni karton suparniku, već će to napraviti prilikom prvog prekida. S druge strane, ako bude počinjen prekršaj za crveni karton zbog sprečavanja izgledne šanse za gol, a ekipa koja napada brzo izvede slobodni udarac, tada će se taj prekršaj naknadno sankcionisati samo žutim kartonom jer je druga ekipa započela novi izgledni napad.

Penali

Jerzy Dudek može biti sretan što je u penziji. Odsad nije moguće izvesti penal ako golman dodiruje mrežicu ili stativu ili ako se stativa koju je golman dodirnuo još uvijek trese.

Također, golman ne smije stajati ispred linije, već mora s obje noge barem djelomično dirati liniju (ili biti iznad nje ako poskakuje) pa će teže dolaziti do situacija poput one s Eura 2016. kada je Subašić odbranio penal Ramosu.

U Premiershipu takvi eventualni prekršaji golmana neće biti provjeravani VAR-om, već će suci na terenu donijeti odluku bez pomoći tehnologije.

Također, napadač više ne mora napustiti igru ako mu se ukazuje pomoć pri startu koji je rezultirao penalom. On ga može sam izvesti dok god sudija ocijeni da mu je ukazana pomoć dovoljno brza te da ne stvara preveliku pauzu u igri.

Zamjene

Konačno, pravilo za sve one koji mrze zadržavanje vremena. Odsad je igrač dužan napustiti teren na najbližem mogućem mjestu osim ako sudija ne dozvoli drugačije. Svaki igrač koji prekrši ovo pravilo, bit će kažnjen žutim kartonom.

Već od ove sezone gledat ćemo jedan malo drugačiji fudbal, koji polako izlazi iz okova tradicionalizma koji su ga često sputavali u napretku. No dio javnosti smatra da se fudbal ne treba mijenjati te da nove promjene unose bespotrebne komplikacije u sport prepoznatljiv po dugovječnosti vlastitih pravila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje