Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od bare napravili stadion, uređuju objekat i kreću sa seniorima

Preuzmite sliku

Osnovan daleke 1981. godine Nogometni klub „Metalac“ okosnica je sportskih aktivnosti u bihaćkoj mjesnoj zajednici Veliki Lug. Kada su osnovani krenuli su sa ledine i bez objekta, a danas privode kraju projekt uređenja travnjaka, restauracije unutrašnjosti objekta i fasade.

  • – Imali smo vrlo neuslovan stadion i čuo sam da postoje određena sredstva koja niko nije potraživao. Odlučio sam da se javim Zavodu za prostorno uređenje Grada Bihaća. Razgovarao sam sa direktorom Ademirom Toromanovićem i uputio zahtjev, Komisija je izašla na teren i prihvatila projekt. Raspisan je tender i odabran je izvođač radova. Ukupna vrijednost projekta obnove stadiona iznosi 30.000 KM, kaže predsjednik Kluba Mustafa Čelebić.

  • U sklopu projekta obnove nije bila uplanjena trava, te je Čelebić sam pokrenuo akciju sakupljanja sredstava. Mještani su se odazvali shodno svojim mogućnostima, a određena sredstva su dali i gradski vijećnici na poziv Almire Seferagić, vijećnice u Gradskom vijeću Bihać.

    – Nakon toga sam aplicirao sa projektom ka Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskog kantona i dobio 10.000 KM sredstava za obnovu unutrašnjosti i vanjskog dijela prostorija, a radovi su vrijedni 4.640 KM i nabavka traktor kosačice čija cijena je 5.340 KM. Ostalo nam je još 111 KM i to moramo utrošiti u sklopu ovog projekta. Odradili smo ono što nismo ni sanjali da ćemo uraditi, a još nam ostaje da u narednom periodu popravimo sanitarne čvorove i rješimo priključak električne energije jer bez toga ne možemo igrati na domaćem terenu, navodi Čelebić, koji je licencirani trener.

  • Klub je do nastupao u tadašnjoj Općinskoj ligi, zatim u Međuopćinskoj a bili su nadomak ulaska u tzv. ligu Regija koja je obuhvatala prostor od Bihaća do Banja Luke. Klub je ponovo sa radom počeo nakon rata, ali se poslije odigranih nekoliko sezona prestao takmičiti. Zahvaljujući entuzijazmu nekolicine mještana, prvenstveno Mustafe Čelebića, u Velikom Lugu je 2010. godine formirana Omladinska škola NK Metalac, koja uspješno radi sve do danas.

  • Škola okuplja uzraste pionira, predpionira, pjetlića i kadeta. Uspješno su odigrali više sezona, nastupali na oko 80 turnira na kojima su uglavnom osvajali neko od prva tri mjesta i klubu donosili pehare.

    – Imamo plan da prijavimo i ekipu seniora od naše djece koja stasavaju u mlađim kategorijama i od ovih malo starijih koji su rasuti po drugim klubovima. Potrebno je malo više finansijske podrške – zaključuje Čelebić. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje