Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

NS/FS BiH odgovorio na neutemeljene optužbe Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH

Preuzmite sliku

U cilju pravilnog informisanja javnosti, a odnosi se na izdavanje licence FK „Sloboda“ Tuzla za takmičenje u Premijer ligi BiH u sezoni 2017/2018, dužni smo odgovoriti na neutemeljene optužbe Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini.

Prije svega, nije tačna tvrdnja da je FK „Sloboda“ iz Tuzle u tri navrata odbijena prilikom postupka pred nadležnim organima. Sve odluke komisija za licenciranje su transparentno objavljene i dostavljene zainteresovanim stranama.

Isto tako, neosnovane su optužbe Sindikata da su prekršeni zakoni i propisane norme. Neka gospoda iz Sindikata objave koji je zakon prekršen?

Nadležni organi Saveza proveli su postupak licenciranja klubova u skladu sa važećim propisima koji su utemeljeni na pravilnicima UEFA. Druga je stvar tumačenja propisa o licenciranju od strane pojedinaca koji niti su pozvani, niti su kompetentni da ih tumače.

Podsjećamo ovaj Sindikat da je prije izdavanja licence FK „Sloboda“ iz Tuzle uplatila sporni iznos na račun NS/FS BiH, kao traženu garanciju do konačnog rješavanja međusobnih odnosa između kluba i igrača. To je bio elementarni uslov za izdavanje licence.

Zbog iskazane brige za zaštitom prava fudbalera, želimo ovim putem zapitati Sindikat šta su od osnivanja konkretno učinili u skladu sa proklamovanim programskim ciljevima ? Zašto ne čine ništa u pravcu zaštite igrača kada potpisuju nerealno visoke, a ujedno time i neprovodive ugovore sa klubovima ? Zašto ne ispitaju ima li zastupnika igrača, ali i samih igrača, koji u odnosima sa čenicima klubova manipulišu i na razne načine obmanjujući i sebe i druge. Ima li u svojim redovima ovo društvo i onih koji su uzimali novčane iznose i odlazili iz klubova na koje se Sindikat osupnuo svom snagom? Mislimo da bi im bilo puno bolje pozabaviti se i pronaći put do svog statusa koji je vrlo „maglovit“ na teritorije cijele Bosne i Hercegovine, negoli pisati saopštenja koja su postala dio „folklora“ ovoga društva. Odnosno, udruženja ili sindikata koje ne zaboravlja naplatiti svoje „besplatne“ pravne usluge fudbalerima.

Očigledno je da Sindikat ovakvim natpisima želi skrenuti pažnju na svoje „angažovanje“ i time pokazuje svoje pravo lice tražeći u NS/FS BiH partnera, a ujedno optužuje i prijeti istom bez valjanih argumenata i dokaza. Upotrebljeni izrazi kao što su „blef“, „šibicari“ i slični, u javnom saopštenju, više govore o Sindikatu, negoli o bilo kome drugom. Bez komentara.

Na kraju želimo istaći da NS/FS BiH podrzava svaku inicijativu u pravcu zaštite prava i digniteta profesionalnih fudbalera, što je u konačnici i obaveza ove kuće, ali na način propisan i predviđen zakonom i pravnim aktima. NS/FS BiH nije „faktoring“ društvo za utjerivanje i naplatu tuđih obaveza, nego je ozbiljna institucija koja snagom legislative i provođenjem normi na najbolji mogući način štiti sve one koji svoja prava, ali i obaveze, ostvaruju putem naše krovne kuće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje