Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi vlasnik kluba sa Stamford Brigde-a: Todd Boehly službeno preuzeo Chelsea

Preuzmite sliku

Chelsea je službeno preuzeo američki konzorcij na čelu s biznismenom Toddom Boehlyjem, objavljeno je na stranicama londonskog kluba. “Nogometni klub Chelsea može potvrditi da je sinoć sklopljen konačni sporazum o prodaji kluba konzorciju Todd Boehly/Clearlake Capital. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ponedjeljak”, navodi se u saopćenju.

Nakon što je britanska vlada u srijedu dala zeleno svjetlo za preuzimanje, a dan ranije to je učinilo vodstvo engleske nogometne elite, Boehly će u ponedjeljak s konzorcijem sklopiti gotovo pet milijardi eura vrijedan posao. Konzorcij predvođen Boehlyjem već je 7. maja dogovorio kupnju vrijednu 4.25 milijardi funti (4.97 milijardi eura) od prvobitnog vlasnika, Rusa Romana Abramoviča.

Posljednja formalna prepreka bila je britanska vlada, koja je također izdala potrebnu dozvolu za prodaju, čime je omogućila početak završne faze transakcije. To će biti dovršeno u ponedjeljak.

Abramovič je bio vlasnik od 2003. godine

Konzorcij koji je kupio Chelsea čine Boehly, koji je i suvlasnik američke bejzbolske momčadi Los Angeles Dodgers, švicarski multimilijarder Hansjörg Wyss i američki biznismen Mark Walter. Najveći udio u londonskom klubu ubuduće će imati američki investicijski fond Clearlake Capital.

Vlasnik Chelseaja od 2003. bio je ruski milijarder Roman Abramovič, koji je klub stavio na tržište početkom marta, neposredno prije nego što ga je britanska vlada, kao bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, sankcionirala nakon ruske invazije na Ukrajinu. Chelsea je sezonu završio na trećem mjestu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,