Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

NK Bosna: Saopćenje za javnost povodom nemilih scena na utakmici juniorskih selekcija

Preuzmite sliku

U subotu 8. maja tokom utakmice omladinske lige NK Bosna Visoko i NK Olimpik Sarajevo, došlo je do prekida utakmice uslijed masovne tuče više osoba.

– Zbog jučerašnje masovne tuče na utakmici Omladinske nogometne lige Federacije Bosne i Hercegovine – grupa Centar 1, između visočke Bosne i sarajevskog Olimpika, u kojoj su učestvovali igrači te i njihovi roditelji, službenici Policijske uprave Visoko rade na dokumentaciji tog događaja – potvrdila je glasnogovornica Ureda policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić.

Danas su se iz NK Bosna Visoko povodom ovog nemilog događaja oglasili saopćenjem za javnost koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Dana 09.05.2021.godine sa početcima u 10.00 sati i 12.30. sati igrane su utakmice kadeta i juniora NK „Bosna“ Visoko protiv FK „Olimpika“ Sarajevo. Utakmice su bili bez rezultatskog značaja za oba Kluba.

09.00 sati – Službena lica (sudije i delegat) , te gostujuća ekipa stižu na Gradski stadion „Luke“, gdje su ljubazno dočekani od strane službenih lica i trenera našeg Kluba.

Nakon toga uslijedio je brifing (radni sastanak), na kojem je Delegat utakmice gospodin Lubura Nedeljko konstatovao da su ispunjeni svi uslovi za neometano igranje utakmica, odnosno događaj je prijavljen PU Visoko, redarska služba Kluba je bila prisutna sa dovoljnim brojem redara, te jedno sanitetsko vozilo Hitne pomoći Visoko.

Treba istaći u koliko jedan uslov nije ispunjen iz Propozicija NS/FS BiH, utakmica ne može početi sve dok uslov ne bude ispunjen onako kako nalažu Propozicije.

Obzirom na prijateljske odnose dva Kluba, treneri i službena lica prije utakmice su zajedno sjedili i provodili vrijeme do samog početka utakmice, gdje je vladala jedna velika sportska atmosfera, te se priželjkivale dvije odlične utakmice za fudbalske sladokusce.

Prva utakmica je počela u 10.00 sati, te ista je protekla bez iti jednog incidenta, a rezultatski je riješena u korist naših kadeta, rezultatom 3:2.

U 12:30 počela je druga utakmica, utakmica Juniora dva Kluba.

Prvo poluvrijeme utakmice je proteklo u fer i korektnom nadmetanju dva Kluba, a naši momci su bili uspješniji i uspjeli doći do vodstva od 2:0 nakon prvih 45. minuta igre.

Drugo poluvrijeme je već od samog početka donijelo varnice, odnosno nezadovoljni svojom igrom i rezultatom igrači FK „Olimpik“ su vršili nedozvoljeno grube startove nad našim igračima, gdje je raslo nezadovoljstvo i od strane naših službenih lica, te su isti u par navrata ukazivali sudijama na nesportsko ponašenje, te da se igrači sankionišu.

Već u tim momentima, stekli su se uslovi da glavni sudija prekine igru zbog nesportskog ponašanja od strane igrača FK „Olimpik“, što se nije desilo, utakmica se nastavlja.

U tim momentima, jedan roditelj našeg igrača, ukazuje sudiji na grub i nepotrebno oštar start igrača FK „Olimpik“, te tada dolazi do teških riječi od strane roditelja FK „Olimpika“.

Teške riječi su prouzrokovale fizički nasrtaj na roditelja našeg igrača, odnosno jedan od članova porodice igrača FK „Olimpik“ je prišao i udario oca našeg igrača, te za istim je pristiglo još par roditelja iz FK „Olimpik“, koji su oborili oca našeg igrača, te istog počeli da udaraju.

Njegov sin je vidjevši dešavanja van terena, preskočio je ogradu oko pomoćnog terena, te stao u odbranu svog oca, prilikom čega je i dobio teže povrede u predjelu glave i grudnog koša, te su odmah upućeni u KB Zenica.

Obzirom na sveopšti haos, tom vandalizmu su se priključili igrači FK „Olimpika“, te su počeli da udaraju naše igrače.

Treba istaći da je redarska služba u opštem haosu, pokušala da smiri tenzije, međutim isti su napadnuti od strane više roditelja i igrača FK „Olimpik“ te su redari zadobili lakše tjelesne povrede, nakon čega im je ukazana pomoć u Hitnoj pomoći Visoko.

U vrijeme nemilog događaja, patrola PU Visoko je već imala jednu intervenciju, te nisu bili u prilici da u datom momentu budu prisutni na samom stadionu.

NK „Bosna“ Visoko osuđuje ovakve nemile događaje, te smo iznenađeni ponašanjem roditelja FK „Olimpik“, obzirom da naša dva Kluba imaju izuzetno fer i korektne odnose.

Nakon ovoga, neka se pitaju treneri i rukovodstvo FK „Olimpik“ da li pojedini igrači i ljudi zaslužuju mjesto na fudbalskom terenu, te o daljenjem angažmanu istih u svojim omladinskim pogonima, jer će ta ista lica za koju godinu biti seniori i nogomet igrati profesionalno.

Ovakvim scenama nije mjesto na sportskim terenima, a pogotovo ne na utakmicama Omladinskih selekcija, navodi se u saopćenju. (Foto: Visoko.co.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje