Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić i Klarić: Omogućiti uzgoj industrijske konoplje u Federaciji BiH

Preuzmite sliku

Sanela Klarić i Damir Nikšić iz Naše stranke podnijeli su inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kojom traže da spomenuto Ministarstvo donese pravilnik kojim bi bio omogućen uvoz sjemena, kao i uzgoj i prerada industrijske konoplje s ciljem proizvodnje vlakana, sjemena za prehranu životinja, daljnjeg razmnožavanja i prerade sjemena.

“Smatram da, zbog široke primjene ove biljke, od tekstila, preko ishrane do upotrebe u građevinarstvu i automobilskoj industriji, postoji društveni interes da se što prije omogući njeno korištenje”, kaže Nikšić.

On kaže da je na državnom nivou zakonski regulirano pitanje proizvodnje i prerade industrijske konoplje, ali da poduzetnike u Federaciji BiH u tome onemogućava nepostojanje pravilnika, koji u Republici Srpskoj postoji duže od dvije godine.

“S druge strane, u Evropskoj uniji, kao i u susjednoj Republici Srbiji dozvoljen je uzgoj i proizvodnja industrijske konoplje koja u sebi sadrži manje od 0,2 ili 0,3% THC-a (Tetrahidrokanabinol), koji je glavna psihoaktivna tvar pronađena u konoplji za koju se pretpostavlja da biljci služi za zaštitu od štetočina)”, navodi Nikšić.

O koristi konoplje Sanela Klarić izdvaja:

“Ova biljka pročišćava zemlju te za njen uzgoj ne trebate pesticide. Od ove biljke možemo izdvojiti biorazgradive polimere i proizvoditi izdržljivu i čvrstu biorazgradivu plastiku. Također, koristi se u tekstilnoj i građevinskoj industriji kao biorazgradiv i održiv, zdravi materijal ali i u farmaceutskoj industriji i šire. Ova biljka u Evropi se vraća u upotrebu jer je idealna za umanjenje posljedica klimatskih promjena. Lokalno proizveden materijal široke primjene je održiv i biorazgradiv.”

Iz Naše stranke očekuju da nadležno Ministarstvo što prije tekst pravilnika, koji imaju, prilagođen daju u javnu raspravu. (Ilustracija: Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje