Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci kritikovali Katar zbog ljudskih prava, a oni uzvratili: “Ne smetaju vam naši energenti…”

Preuzmite sliku

Otkako je Katar izabran za domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, na Zapadu su porasle kritike na način na koji se postupa prema stranim radnicima u toj zemlji, obično migrantima

Njemačka kritika katarske politike ljudskih prava uoči Svjetskog nogometnog prvenstva čini se licemjernom, ocijenio je katarski ministar vanjskih poslova, podsjećajući istodobno na njemačku spremnost sklapanja ugovora o plinu s tom zemljom kako bi osigurala opskrbu grijanjem.

U komentaru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung od ponedjeljka, ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdel-Rahman nazvao je evropsku kritiku Katara “vrlo rasističkom” te je ustvrdio kako se radi o krivim informacijama.

“S jedne strane, njemački se narod netočno informira. S druge strane, vlada nema problema s nama kada je riječ o energetskim partnerstvima ili ulaganjima”, rekao je ministar.

Otkako je Katar izabran za domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, na Zapadu su porasle kritike na način na koji se postupa prema stranim radnicima u toj zemlji, obično migrantima. Dodatno se izražava i zabrinutost za stanje ljudskih prava i osobnih sloboda u toj zemlji.

S druge strane Katar je ključni svjetski proizvođač plina, koji je poskupio nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ruska agresija potaknula je većinu zapadnih zemalja da počnu bojkotirati Rusiju, koja im je zauzvrat zatvorila dotok plina. Tako je nekoliko svjetskih čelnika, uključujući one iz Njemačke, posjetilo Katar posljednjih mjeseci u pokušaju da osiguraju opskrbu plina iz te zemlje.

Bin Abdel-Rahman je rekao da ne može razumjeti zašto postoji jedan standard za nogomet, a drugi za gorivo. “Ovo nije odnos kakav želimo vidjeti između dvije zemlje poput Njemačke i Katara“, rekao je.

Nedavno je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser uznemirila duhove tokom posjeta Kataru kritikujući izbor te zemlje kao domaćina Svjetskog kupa.

Bin Abdel-Rahman je istaknuo da je Katar započeo niz reformi, uključujući one koje se tiču ​​zakona o radu. “To je proces koji je u tijeku, koji nikada neće stati, a neće stati ni nakon Svjetskog prvenstva.”

Ministar je također ustvrdio da nije pošteno ​​probleme s katarskim standardima na radnom mjestu automatski pripisivati vladinoj politici.

“Ako postoji problem sa sigurnošću na radnom mjestu u nekoj evropskoj zemlji, onda je predmet kritike firma o kojoj je riječ “, rekao je ministar vanjskih poslova, napominjući da su tvrtke u Kataru obavezne slijediti prevladavajuće smjernice.

Dodao je kako su kritike koje sada dolaze iz Evrope “vrlo arogantne i vrlo rasističke”, dodavši da je odabir njegove zemlje za domaćina Svjetskog prvenstva “blagoslov”. “Jako smo ponosni na to i sigurni smo da će Svjetsko prvenstvo biti najbolji koji smo ikada vidjeli”, rekao je. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,