Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci i Poljaci u nokaut fazi, Sjeverna Irska čeka rasplet u preostalim skupinama (VIDEO)

Preuzmite sliku

Od 18:00 sati su na rasporedu bile utakmice posljednjeg trećeg kola skupine C. Sastale su se Njemačka – Sjeverna Irska i Poljska – Ukrajina.

Poznata je bila samo sudbina Ukrajine koja je ispala s Eura, dok su Njemačka, Poljska i Sjeverna Irska mogle proći direktno, ali i kao trećeplasirane.

Joachim Löw nije napravio puno izmjena u odnosu na prva dva duela u skupini, ali po prvi je put u vrhu napada zaigrao s klasičnim napadačem – Mariom Gomezom. Na desnom beku pomalo neočekivano priliku je dobio Joshua Kimmich. Njemačka je do vodstva mogla doći već u 7. minuti, Müller je nakon dodavanja Özila izašao sam na McGoverna koji brani njegov pokušaj. Nastavili su njemački nogometaši dominirati, McGovern je odlično zaustavio i udarce Özila i Götzea…

Thomas Müller morao se u listu strijelaca upisati u 23. minuti. Zahvalnog ofanzivca lijepo je prsima proigrao Gomez, ali je njegov prizeman pokušaj završio pored stative. Isti igrač glavom je pokušao matirati McGoverna četiri minute kasnije, ali lopta je odsjela na prečki. Njemačka je ipak povela u 31. minuti, Müller je ovoga puta bio asistent, a Gomez prvi na utakmici uspio probiti McGoverna. Koji trenutak kasnije Müller je opet  zatresao prečku.

Do kraja utakmice, Njemačka je napadala, ali se rezultat nije mijenjao, ostalo je 1:0 za Nijemce.

Ukrajina i Poljska otvorenih su karata krenule u ovaj duel, pa je već u uvodnim minutama bilo puni izglednih situacija. Milik i Lewandowski su bili neprecizni za Poljake, dok su Ukrajinci zanimljive pokušaje imali preko Zozulje, Jarmolenka i Konopljanke. Ukrajina je igrala na visokom nivou, Jarmolenko se u velikoj prilici našao u 17. minuti, ali je gađao pored gola. Odlično su danas izgledali igrači ukrajinskog izbornika Mihajla Fomenka, posebno vezni red kojim su dominirali Rotan i Zinčenko.

Početak nastavka pripao je Poljacima koji su u 54. minuti poveli preko Blaszczykowskog. Asistirao je Milik, a krilni igrač Fiorentine (na poluvremenu ušao u igru) lijepo poentirao.

Skupina C: Njemačka 1:0 Sjeverna Irska (Gomez), Poljska 1:0 Ukrajina (Blaszczykowski). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje